Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:39:25

Про підсумки та пріоритети напередодні професійного свята

27.10.2018   11:00Агенцiя

Напередодні професійного свята, яке працівники соціальної сфери відзначають у першу неділю листопада, в обласній службі зайнятості підбивають підсумки діяльності у поточному році, визначають пріоритети, ставлять чергові завдання, вчаться та обмінюються досвідом.

25-26 жовтня відбувся дводенний семінар-нарада з директорами філій Чернігівського обласного центру зайнятості.

Профорієнтація – запорука правильного вибору професії
Розпочався захід нетрадиційно - з навчання на тему «Сучасні підходи у профорієнтаційній роботі з учнівською молоддю». Фахівці з профорієнтації обласного центру зайнятості підготували для директорів філій майстер-клас з проведення профорієнтаційного уроку для старшокласників на тему «Світ професій – погляд у майбутнє», на якому презентували затребувані на вітчизняному та регіональному ринку праці робітничі професії, в тому числі хлібопекарської справи.


Гідна робота на Чернігівщині є!


Продовжили презентацію під час професіографічної екскурсії на ТОВ «Рижський хіб», де вже в умовах сучасного виробництва ознайомилися з роботою пекаря, тістороба, формувальника тіста, оператора лінії тощо. Виробництво із сучасним обладнанням, за інноваційними технологіями та з гідними заробітними платами працівникам – це те, що може зацікавити молодь при виборі професії, - переконані в службі зайнятості.

За словами представників роботодавця, ТОВ «Рижський хліб» - єдиний в Україні хлібзавод, який використовує давні латвійські технології хлібопечення в поєднанні з сучасними інноваціями. Його відкриття відбулося рік тому. Нині на підприємстві працює близько 80 працівників.

Таємниця їхнього смачного хліба криється в рецептах та майстерності видатного пекаря, майстра свого ремесла - Альберта Блумберга. Підприємство унікальне тим, що випікає стовідсотково бездріжджовий хліб з натуральної закваски, яка витримується в осикових діжках від трьох до п’яти діб в залежності від виду хліба та фази місяця. Саме так хліб набуває неповторного смаку й аромату.

Увесь процес від приготування закваски і до відправки заготовки в піч відбувається вручну. Тільки під час замісу тіста використовується тістомісильна машина для кращого та рівномірного замішування. Піч, що сягає 17,5 метрів у довжину, є основним обладнанням заводу та не має аналогів в Україні.
Крім справжнього житнього хліба, на заводі виготовляють також хрусткі хлібні чіпси, сухарі і сухарики. Вони робляться з цільного свіжоспеченого хліба та не містять жодних консервантів і покращувачів смаку, а в якості добавки використовуються тільки натуральний сушений часник та цибуля.

Підприємство постачає запашні паляниці до Києва, Одеси, Дніпра і, звісно, продає в Чернігові. Хліб можна придбати як в невеличких приватних магазинах, так і у великих торговельних мережах. Продукція хлібозаводу «Рижський Хліб» дуже популярна серед споживачів у Латвії та інших країнах Європи.

Служба зайнятості співпрацює з підприємством у напрямку підбору кадрів від початку його створення. За її сприяння було укомплектовано 16 вакансій. В результаті безробітні отримали роботу тістороба, пекаря, слюсаря-ремонтника, бухгалтера, енергетика, начальника цеху, оператора лінії у виробництві харчової продукції, мерчендайзера, менеджера (управителя) зі збуту, представника торговельного, водія, охоронника, підсобного робітника тощо.

До речі, професію тістороба і пекаря можна здобути безкоштовно за сприяння служби зайнятості в ДПТНЗ «Чернігівський центр професійно-технічної освіти».


Підсумки та пріоритети діяльності обласної служби зайнятості


Про підсумки діяльності Чернігівської обласної служби зайнятості протягом 9 місяців 2018 року та  пріоритетні завдання на сучасному етапі йшлося вже на нараді.

За словами директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, в поточному році на ринок праці області продовжили впливати несприятливі економічні, демографічні та міграційні процеси, в результаті яких відчутним став дефіцит кваліфікованої робочої сили. Водночас спостерігаються зростання кількості вакансій та певні труднощі з їх укомплектуванням.

«Протягом січня-вересня 2018 року чисельність вакансій в базі даних обласної служби зайнятості зросла на 11% у порівнянні з відповідним періодом минулого року і станом на 1 жовтня їх налічувалося понад 2,2 тис.», - сказала Лідія Падалка.

Протягом 9 місяців 2018 року послугами служби зайнятості скористалися 27,7 тисяч безробітних. З них 7,9 тис. працевлаштовано, 2,4 тис. – скеровано на професійне навчання; 5,3 тис. – залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Проведене обласною службою зайнятості дослідження наявності резервів трудових ресурсів в регіоні, засвідчило, вони є! «30% працездатного населення сьогодні не працює на економіку області, - сказала директор Чернігівського обласного центру зайнятості. - Це той резерв, про який треба інформувати роботодавців та органи місцевої влади, а також шукати можливості працевлаштування цих людей».

Результати іншого дослідження підтвердили й наявність в сільській місцевості не тільки надлишкової робочої сили, а й вільних об’єктів нерухомості. Отже, з роботодавцями, які мають постійну потребу в кадрах, мова має йти про можливість організації виробничої діяльності у сільських населених пунктах, де живуть люди, які хочуть і готові працювати.

На часі також розширення видів громадських робіт, що мають суспільно корисну спрямованість, та ініціювання перед місцевою владою питання збільшення видатків на їх проведення. Зокрема йдеться про залучення безробітних до супроводу та догляду за особами з інвалідністю, надання допомоги сім’ям, члени яких загинули або беруть участь в антитерористичній операції на сході країни.

Наступного дня відбулися тематичні навчання директорів філій Чернігівського обласного центру зайнятості, які провели начальники відділів організації сприяння працевлаштуванню обласного центру зайнятості Олена Кульгейко, організації надання послуг роботодавцям Людмила Лисобикова та організації профнавчання Сергій Заровний.


Чернігівський обласний центр зайнятості

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини