Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:07:57

Місто завершує формування необхідного пакету документів на відшкодування збитків від стихійного лиха

12.07.2018   08:26

Чернігівці, які постраждали від зливи 30 червня, вже отримують матеріальну допомогу з міського бюджету. Колегіально прийняте рішення – виплатити всім однакову суму коштів – по 5 тисяч гривень.

Крім того, станом на 10 липня 28 мешканців заключили угоду з експертними організаціями на проведення робіт з оцінки збитків нерухомого майна.

Цієї п’ятниці міська влада завершує прийом документів від громадян щодо проведення експертної оцінки їхніх збитків. Місто має отримати правильно оформлені документи, що робитимуть експертні організації. Адже є висока вірогідність, що держава відшкодує збитки, заподіяні стихійним лихом. Про це міський голова Владислав Атрошенко повідомив сьогодні, 10 липня, під час розширеної міської наради.

Таке відшкодування закон дозволяє у випадках, коли загальна сума збитків перевищує 18 млн грн. У цю суму включаються збитки як приватного, так і комунального майна. Вартість проведення експертної оцінки втрат входить до загальної суми обчислюваних збитків. Повністю завершити експертні оцінки щодо збитків по комунальному сектору та приватній власності планується до 20 липня.

Місто також надає городянам необхідну допомогу щодо відновлення втрачених через підтоплення будинків документів. Наразі міське БТІ безкоштовно надає постраждалим витяги про право власності. А паспорти та свідоцтва про народження дитини городяни можуть централізовано отримати у Центрі надання адміністративних послуг за адресою: вулиця Рокоссовського, 20 а.

Водночас міський голова наголосив, що «йому як міському голові соромно, що жоден із потужних суб’єктів підприємницької діяльності, які знаходяться у Чернігові, не відреагував і не запропонував якусь символічну підтримку".

- Це говорить про наше дикунство, не більше, не менше. Адже хоча б символічно, по 5-10 тисяч грн, без шкоди для власних бюджетів, бізнесмени могли би допомогти. Це означало би, що ми єдині, ми бачимо цю проблему. Але цього не відбулося. Жодної пропозиції не пролунало. Проблема була, дійсно по 1,5 м заливало оселі. Це ж наші мешканці, ми ж одна громада. Так не можна.

Це була перевірка людської зрілості, в тому числі керівників. Ми маємо великі потужні підприємства, це і мобільний зв'язок, це виробники алкогольних напоїв, це наші монополії – Обленерго, Облгаз, Міськгаз.

Постраждало багато людей, сталася надзвичайна ситуація. Ніхто не запропонував допомоги. Жодна з цих організацій.  Дивна ситуація. Я вважаю, це говорить про нашу культуру. Кожен живе в своєму світі. Куди ми йдемо? У яку Європу?

Отака відокремленість, така дикунська позиція – її демонстрували деякі керівники монополістів, але їх зараз нема на цих посадах. Така позиція честі не робить і показників економічних не покращує. І така позиція неправильна, - сказав Владислав Атрошенко.  

***

Під час зустрічі з Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенко представники різних підприємств і установ міста, які мають повноваження робити експертну оцінку збитків нерухомого майна, погодилися увійти в становище постраждалих від стихійного лиха людей і виконати для них свою роботу за найнижчими цінами на такі послуги. Була прийнята запропонована міським головою ціна максимум у 3500 грн з одного домоволодіння. Мінімальна ціна не визначена, тобто експертна організація та клієнт можуть врахувати якісь обставини і знизити її ще, якщо дійдуть такої згоди.

Окрім того, вже з власної ініціативи, експертні організації  вирішили надати такі послуги безкоштовно трьом категоріям постраждалих - родинам учасників АТО, багатодітним сім’ям, інвалідам війни.

 Контактною особою і координатором з усіх поточних питань, які можуть виникнути у зв'язку з проведенням оцінки збитків, у міській раді призначений начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Григорій Годун (тел. 629-480, 629-472, адреса відділу - вул. Гетьмана Полуботка, буд. 70, каб. 303).

 ***

Як повідомлялося раніше, 30 червня територією Чернігівської області спостерігалося проходження південного циклону, який супроводжувався грозовими дощами. Опади досягали небезпечних явищ, місцями стихійних.

 По місту Чернігову кількість опадів за короткий термін часу склала 72 мм, що значно більше місячної норми. За класифікацією гідрометеорології - це було стихійне явище природи. Тому міська комісія з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала цю подію як надзвичайна ситуація місцевого рівня.

 За декілька годин були підтоплені 110 домогосподарств та закладів на 40 вулицях. Найбільшу шкоду – підтоплення, стихія принесла вулицям: Декабристів - Михайла Могилянського, Олексієва - Гонча (район р. Стрижень); Десняка - Ватутіна (район музею Коцюбинського). Були підтоплені й установи міста, зокрема, наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка, Чернігівська міська лікарня № 1 та магазини. Також декілька загальноосвітніх навчальних закладів.

У період з 30 червня по 4 липня фахівцями ДСНС відкачано більше 10 тис. м куб. води. Працювало 20 одиниць техніки, 18 мотопомп. Для ліквідації надзвичайної ситуації також були задіяні військовослужбовці 8-го навчального центру Державної спецслужби транспорту та працівники Національної поліції.

Владислав Атрошенко:
- Всі ми бачимо, що кліматичні умови змінюються, і це факт. Яка не була б заможна країна, наприклад – Німеччина чи США, там теж відбуваються стихійні лиха, зокрема, зливи, й затоплюються цілі міста – це, на жаль, сьогоднішні реалії.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини