Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:21:43

Соціальні підприємства зародились у Чернігівському "гаражі ідей"

19.06.2018   18:59Агенцiя

Що таке соціальне підприємництво? Чим воно відрізняється від звичайного бізнесу і від благодійності? Які соціальні підприємства вже незабаром можуть змінити життя чернігівчан? Відповіді на ці запитання знайшли учасники «Гаража ідей» для соціального підприємництва, який відбувся в Чернігові 15 червня.


Що таке «гараж ідей»

«Ideagaragesзараз відбуваються у 12 містах України. І нас щоразу запитують, до чого тут «гараж», - розповідає інформаційний менеджер проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» Леся Ярошенко. – Для бізнес-середовища це вже звичний метод командної роботи, мозковий штурм, який має на меті викристалізувати ідею. У США, на батьківщині іdeagarages, гараж – це не просто «хатинка» для зберігання і ремонту авто. Це територія свободи і творчості.

Корпорації Googleі Disney, рок-гурт Nirvana, комп’ютери Apple, гігант онлайн-торгівлі Amazon, іграшки Mattel – усі вони починалися в гаражах. Ми віримо, що ідеї соціальних підприємств, народжені в неформальній атмосфері наших «гаражів» незабаром стануть потужними агентами соціальної економіки».

Учасником заходу міг стати кожен охочий, хто вчасно заповнив анкету. У ній слід було пояснити, яка саме соціальна проблема тебе хвилює (наприклад, дозвілля дітей, працевлаштування людей з інвалідністю, переробка сміття, розвиток критичного мислення – будь-що), і що ти готовий зробити для її вирішення.
 
Понад сорок найбільш мотивованих чернігівчан потрапили на «гараж ідей». Вони познайомилися з тенденціями і зразками соціального бізнесу у світі та в Україні, поспілкувалися з керівником успішної пекарні ‘GoodBreadfromGoodPeople’, у якій працюють люди з інтелектуальними особливостями.

Надихнувшись, учасники «гаража ідей» під керівництвом бізнес-тренера об’єдналися в команди і моделювали власні соціальні підприємства. Автори найбільш переконливих ідей отримали запрошення на хакатони.

Хто переміг у Чернігові

«Чернігівчанивразили жагою до нових знань, - ділиться враженнями Тетяна Левківська, керівниця проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу». На «гаражі» зібралося багато молоді, яка ще мало знає про соціальне підприємництво, але їм це цікаво і важливо зрозуміти як це працює. Були підприємці, яким хочеться принести соціальну складову в свій бізнес. Тижнем раніше ми проводили такий захід у Києві, там більшість людей прийшла з готовими соціальними підприємствами, щоб масштабувати їх або вивести на новий рівень. У Чернігові ж молодь готова починати з нуля, планувати, формувати команди.

Запам’ятались ідеї громадського саду і креативного простору «Ремзавод».

«Ми хочемо створити творчий кластер, в якому об'єднаються  майстерні, коворкінг-простір, концертна зала, арт-кафе, освітні та дитячі студії, креативні агентства – як комерційні, так і соціальні, - діляться планами учасниці «гаража ідей» Тетяна Плескач і Тетяна Баклажова. – Навіщо? Щоб наші гості ставали культурно багатшими, освіченішими. У нас уже є простір – будівля клубу на території колишнього «Ремзаводу», домовленості з майбутніми орендарями і згуртована команда. Тепер учимося вести бізнес і шукаємо стартовий капітал. Заробляти будемо на орендній платі, кав’ярні, концертах, показах, виставах, змаганнях.
 
«Соціальне підприємництво – дещо нове явище для Чернігівщини, - зазначила Наталія Дрозд, регіональних координатор проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» в Чернігівській області. Створення і подальший розвиток соціальних підприємств будуть сприяти вирішенню частини проблем суспільства».
 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.