Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 20:56:35

Прокуратурою виявлено факт зловживання громадянами своїм правом на безоплатну приватизацію земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства

12.06.2018   07:26Агенцiя

Вивченням стану законності у сфері земельних відносин під час надання земель сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства Прилуцькою місцевою прокуратурою встановлено численні порушення вимог земельного законодавства при передачі земельних ділянок у власність громадянам у межах норм безоплатної приватизації.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектара.

В більшості випадків, особа отримує земельну ділянку у власність, повторно звертається до Головного управління Держгеокадастру для отримання земельної ділянки з таким же цільовим призначенням, яку в подальшому за договором купівлі – продажу продає іншій особі.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 388 Цивільного кодексу України якщо майно за відплатним договором придбане у особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача у разі, якщо майно вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Тобто, від вказаних зловживань потерпає не тільки держава, а і особа, яка є добросовісним набувачем, і сплатила кошти за договором купівлі – продажу за земельну ділянку.

На даний час, у Прилуцькому міськрайонному суді відкрито провадження за позовною заявою Прилуцької місцевої прокуратури про визнання недійсним наказу, договору купівлі – продажу земельної ділянки та витребування її.
Крім цього, прокуратурою перевіряються всі факти порушення вимог земельного законодавства, за результатами перевірки та встановленні підстав, будуть вживатись заходи


За інформацією Прилуцької місцевої прокуратури

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.