Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:14:54

В області планують створити Центр пересадки кісткового мозку

25.05.2018   08:40Агенцiя

Наразі тільки в Чернігівському обласному онкологічному диспансері пересадки свого кісткового мозку потребують до трьох десятків людей, ще чотири пацієнти — донорського кісткового мозку.

Вартість пересадки власних стовбурових клітин в Україні коштує 120-220 тисяч гривень. Донорська пересадка здійснюється тільки закордоном. Її ціна — 120–300 тисяч доларів США.

Ситуацію може змінити новий закон про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини, що днями прийняла Верховна Рада України. У документі, зокрема, зазначається, що вилучення органу для трансплантації після смерті людини можливе лише за її письмової згоди.

Як зазначив головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, це значний крок суспільства щодо розуміння проблеми: щорічно в Україні гине від 40 до 60 потенційних донорів на мільйон населення.

Питання трансплантації кісткового мозку в Чернігівському онкодиспансері розпочали опрацьовувати ще минулоріч.

Наразі ж активно ведеться робота по створенню Центру пересадки кісткового мозку: відремонтовано приміщення, розроблено проект придбання системи сучасного кондиціювання. Опрацьовується питання щодо закупівлі апаратури для відбору та сепарації стовбурових клітин, а також обладнання для замороження й кріоконсервації матеріалу. Загальна вартість проекту складає 30 мільйонів гривень. За успішної його реалізації це буде п’ятий подібний Центр в Україні.

Донорського банку кісткового мозку в Україні не існує, тож поки що мова йде про пересадку пацієнтові власних стовбурових клітин, зазначає завідувач гематологічного відділення обласного онкодиспансеру Алла Нагорна. Щодо пацієнтів, котрі потребують донорських стовбурових клітин, то тут може зарадити новий закон про трансплантацію.

 
За інформацією Чернігівського обласного онкологічного диспансеру

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини