Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 15:36:12

Питання соціального захисту чорнобильців обговорили на загальних зборах ради Чернігівської обласної організації ВГОІ "Союз Чорнобиль України"

05.04.2018   10:42Агенцiя

4 квітня перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук взяв участь у роботі загальних зборів ради Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», які відбулися у в приміщенні Деснянської районної у м. Чернігові ради.

Під час засідання члени обласної організації обговорили питання соціального захисту чорнобильців, стан реалізації програм, фінансування яких передбачено з державного та місцевого бюджетів, питання медичного та пенсійного забезпечення, монетизації транспортних перевезень пільгових категорій у 2018 році та інші актуальні питання.

Розпочався захід із вшанування пам'яті постраждалих внаслідок ядерної стихії хвилиною мовчання.

Поінформував присутніх щодо соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, голова Чернігівської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України», віце президент ВГОІ «СЧУ» Анатолій Лігун.

У своєму виступі він акцентував увагу на організації проведення заходів з нагоди 32-х роковин Чорнобильської катастрофи, пенсійному забезпеченні, яке по факту залишається на тому ж рівні, що і в попередні роки, умовах санаторно-курортного лікування чорнобильців та, зокрема, виплаті компенсацій у разі відмови від путівки та інших соціально важливих чорнобильських питаннях.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна, цього року на реалізацію програми «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що охоплює близько 30 тис. громадян, які мають відповідний статус та користуються пільгами через органи соціального захисту населення, передбачено 48,1 млн грн. Найбільша сума коштів, а саме - 35,6 млн грн, спрямована на виплату компенсації на продукти харчування, яку щомісяця отримують постраждалі категорії 1 у розмірі 398,40 грн та категорії 2 -199,20 грн. На оплату санаторно-курортних послуг для постраждалих категорії 1 та дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, передбачено 4,8 млн грн.

Також директор Департаменту висловив вдячність депутатам обласної ради за прийняття обласної Програми фінансової підтримки обласних громадських організацій інвалідів та ветеранів на 2016-2020 роки. Відповідно до неї з обласного бюджету було виділено як у минулі роки, так і цьогоріч кошти на статутну діяльність двох обласних громадських організацій чорнобильців та матеріальну допомогу, що сприяє розвитку їх діяльності і створює умови для взаємодії, направленої на соціальний захист потребуючих.

Начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради Олександр Рижий висловися стосовно монетизації транспортних перевезень пільгових категорій у 2018 році. Він повідомив, що умови безкоштовного перевезення чорнобильців у місті до кінця року не змінюватимуться.

Головний лікар комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення» Галина Синявська розповіла про медичне забезпечення постраждалих громадян внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема, наголосила, що для покращання рівня надання медичних послуг, лікувальному закладу необхідно оновити ультразвуковий апарат, а також залучити додаткові кошти на профільні медикаменти.

Валентин Мельничук у своєму виступі звернув увагу на фінансове забезпечення чорнобильців. За його словами, на поточний рік в обласному бюджеті передбачено лише 3 млн грн для пільгового медичного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС, та незначне фінансування має КЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення».

В обласній раді безпосередньо питаннями чорнобильців опікується постійна комісія з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО. Її депутати тримають на контролі стан реалізації державних бюджетних програм, спрямованих на соціальний захист громадян, які постраждали від радіаційної стихії.

Валентин Мельничук відзначив, що обласна рада разом із обласною державною адміністрацією робить все залежне в межах обласного бюджету аби підтримати людей, які захистили нас від Чорнобильської катастрофи та сьогодні потребують вагомого соціального захисту.

Також усіх присутніх керівник привітав з прийдешнім святом Великодня та побажав Божої благодаті, миру, здоров'я, злагоди і родинного добробуту на довгі і щасливі роки.

За підсумками проведення загальних зборів були напрацьовані відповідні звернення до обласної представницької, виконавчої влади та міської ради стосовно вирішення наболілих питань громадян, постраждалих від наслідків Чорнобильської трагедії.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини