Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:08:19

Ліки поза Нацпереліком: потрібні, але недоступні

28.02.2018   08:01Агенцiя

Керівництво Чернігівського онкодиспансеру розповіло журналістам про ризики, з якими зіштовхнулися онкопацієнти, котрі потребують терапії сучасними вартісними препаратами.

Як відомо, з нинішнього року державні закупівлі в охороні здоров’я проводитимуться за Національним переліком основних лікарських засобів. Наразі до цього переліку внесено 427 препаратів (назв діючих речовин) і держава гарантує пацієнтам їх безкоштовне отримання.

Така практика державного регулювання закупівель в сфері охорони здоров’я і використання лише препаратів доказової медицини присутня в більшості країн і, безумовно, є позитивною – на цьому наголосив головний лікар онкодиспансеру Валерій Зуб. Водночас лікарі занепокоєні тим, що до цього переліку не ввійшло багато препаратів, від яких залежить якість лікування онкохворих і наразі незрозуміло – яким чином пацієнти могли б отримати необхідне їм лікування. І якщо раніше хоч частину витрат на придбання таких препаратів брали на себе регіональні бюджети, то сьогодні вони такої можливості позбавлені.

-Це регламентується законодавчо. Відповідно до постанови Кабміну №180 ми можемо закупити ліки поза Нацпереліком лише у випадку, якщо всіма іншими препаратами з Нацпереліку наші пацієнти будуть забезпечені на 100 відсотків, – пояснив Валерій Зуб. І додав, що наразі з цього списку Чернігівський онкодиспансер на 100 відсотків забезпечений лише препаратами для наркозу та знеболення. Тож, чекати допомоги від місцевої влади наразі пацієнтам не доводиться.

Леся Покрасьон – одна з таких пацієнток. Півроку тому 37-річній мамі двох дітей діагностували агресивний підтип раку грудей. При такому діагнозі жінці вкрай потрібне тривале лікування одним з таргетних препаратів, а його вартість становить сотні тисяч гривень. Шість курсів такої терапії Леся встигла отримати доки ліки були в диспансері, але попереду – ще дванадцять. Родина продала машину і все що можна, але грошей вистачить щонайбільше на 2 курси, що буде далі – невідомо. Частково і їй би могла допомогти місцева влада, та лікарі розводять руками: кошти на закупівлю такого препарату були заплановані, але придбати його не можуть.

-Це якось навіть негуманно, адже є пряме показання щодо застосування таких таргетних ліків при цьому виду раку, – констатував завідувач хіміотерапевтичним відділенням Сергій Матвійчук. – У світі давно доведено, що такі пацієнти повинні лікуватися саме так і таргетна терапія дає їм шанс пожити.
Препарат для лікування агресивного раку грудей – не єдиний з тих, які онкологи хотіли б бачити в Нацпереліку, адже міжнародні протоколи лікування передбачають використання сучасних вартісних ліків при різних локалізаціях пухлин. Придбати їх не під силу жодній українській родині. Якщо забезпечити всіх пацієнтів в такій терапії не в змозі і держава, вона має зробити хоча б гнучкішою систему закупівель для регіонів.

-Як вихід може бути поділ Нацпереліку на підгрупи. Приміром, якщо заклад на 100 відсотків забезпечений необхідними препаратами з підгрупи знеболення, він не повинен щось до цього докуповувати. Але якщо онкодиспансер не має необхідної кількості хіміопрепаратів, йому слід дати право закуповувати на рівні області те, що конче необхідно, – висловив пропозиції чернігівських онкологів Валерій Зуб. Ці пропозиції вони збираються озвучити на найближчому зібранні Асоціації онкологів, де, сподіваються, буде представник МОЗ.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини