Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 19:43:10

Результати моніторингу засвідчили, що найбільш вразливими є середні та малі річки області

09.02.2018   09:42Агенцiя

Збереження природного стану водних об'єктів — одне з пріоритетних завдань державної системи моніторингу довкілля. Тож стан поверхневих вод області та вплив на нього людської діяльності розглянула на своєму черговому засіданні Комісія з питань моніторингу довкілля Чернігівської області.

За кількістю поверхневих водних об'єктів (річок та водойм) Чернігівщина займає шосте місце в Україні. На її території протікає 1570 річок загальною довжиною 8400 кілометрів та налічується більше 5 тисяч водойм.

Як зазначив в.о. директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Василь Новак, результати моніторингу засвідчили, що найбільш вразливими є середні та малі річки області, оскільки вони є чутливими до антропогенного навантаження, і в більшості своїй є маловодними та зарегульованими. Скид недостатньо очищених стічних вод у водні об’єкти негативно впливає на їх гідрохімічний стан.

Найбільше потерпають від антропогенного навантаження річки Білоус та Стрижень на території Чернігівського району, Борзенка – Борзнянського району, Іченька – Ічнянського району , Остер – Ніжинського та Козелецького районів, Удай – Варвинського та Прилуцького районів.

Влітку 2016 року та взимку 2017 року незадовільний стан поверхневих вод річки Остер викликав великий резонанс та стурбованість населення області. Проте зараз ситуація нормалізувалася.

За інформацією заступника начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Вадима Потапенка, екологічний стан водних об’єктів області протягом останніх п’яти років не набув суттєвих змін. Майже для всіх річок є характерним підвищений вміст заліза загального та марганцю. Кисневий режим на водоймах задовільний, рівень наявних радіонуклідів, фенолів, нафтопродуктів, важких металів набагато нижчий за гранично допустимі концентрації.

Як запевнив Вадим Потапенко, Деснянське басейнове управління водних ресурсів і надалі триматиме під постійним контролем стан водойм області.

Крім того, у зв’язку з виконанням Україною зобов’язань щодо впровадження Водної Рамкової Директиви Європейського Союзу, система моніторингу зазнаватиме змін. Їх впровадження дасть можливість продовжувати використовувати існуючу систему оцінки та одночасно оцінювати екологічний стан водних об’єктів за загальноприйнятою європейською шкалою.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.