Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 17:34:38

Менська та Сновська громади почали роботу над Статутами

31.01.2018   12:42Агенцiя

Чернігівський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії, який діє на базі громадської організації Центр «Доброчин», провів дві інформаційні зустрічі в Менській та Сновській об’єднаних територіальних громадах 30 січня 2018 року.

Ці об’єднані громади найбільшу кількість периферійних територій і мало досвіду в використанні механізмів безпосереднього народовладдя (органи самоорганізації населення, місцева ініціатива, громадські слухання, громадські дорадчі органи при органах місцевого самоврядування та інші) для захисту прав та інтересів мешканців периферійних сіл. Реальним є ризик перенесення всієї уваги щодо розвитку території об’єднаної громади до центру громади. Таким чином села «периферії» об’єднаної громади можуть лишитись уваги «центра».

Права територіальних громад мають бути нормативно закріплені й гарантовані – як на рівні закону, так і на рівні статутів громад. Наявність Статутів надасть можливості периферійним громадам розвиватись на рівні з «центром» громади, мати рівноправний доступ до бюджетних ресурсів та бути включеним у процес прийняття рішень, постійні консультації та діалог.

На зустрічах Олександр Підгорний, експерт Ресурсного центру, представив до публічного обговорення Статут територіальної громади. Наступним кроком стане проведення круглих столів для напрацювання та обговорення пропозицій щодо статутів громад. 

Андрій Крупник, заступник голови ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», зазначив, що децентралізація влади відкриває об’єднаним громадам нові можливості для розвитку. І вагомою складовою цих процесів є рівноправність територій, особливо в так званих асиметричних ОТГ (це коли один населений пункт значно перевищує усі інші).

Учасники підкреслили, що такі заходи допомагають налагодити більш тісні зв’язки з місцевими активістами, лідерами думок та представниками влади, а також залучити місцевих жителів та владу до участі в доопрацюванні нормативно-правових актів, зокрема Статуту громади.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.