Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 05:04:43

У Чернігові вшанували Миколу Лебідя, першу жертву російських більшовиків

25.01.2018   13:21

На честь меморіальних заходів до 99-ї річниці Злуки УНР та ЗУНР та 100-річчя Бою під Крутами вихованці КПНЗ "Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді" (директор Петро Степовик), разом з учасниками Революції Гідності, учасниками російсько-української війни вшанували пам'ять юнака Миколи Лебедя – учасника Української Революції, першого загиблого чернігівця від рук російських більшовиків.

Перед присутніми виступали Сергій Биконя – заступник директора "Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді", Анатолій Шацький – учасник національно-визвольного руху на Сіверщині 90-х років ХХ ст., Олександр Ясенчук, краєзнавець, активіст мережі «Вільні люди».

Після вшанування юні краєзнавці мали змогу переглянути фільм про історію, передумови та перебіг бою під Крутами. 
  
– «Микола Лебідь народився 4 грудня 1899 р. у м., Чернігів, у родині козака Дмитра Климентійовича Лебідя та його дружини Наталії Василівник, жителів м. Веркіївка Ніжинського повіту, -- розповів Олександр Ясенчук -- Микола – третя дитина у сім’ї після близнюків Ананія та Юлії. Навчався у Чернігівській гімназії. Член чернігівської організації Української партії соціалістів-революціонерів. Наприкінці ХІХ ст. родина переїхала до Чернігова де Дмитро Климентійович заприятелював з письменником Михайлом Коцюбинським.    

30 січня 1918 року був затриманий більшовиками, згодом його знайшли на вулиці без свідомості та з вогнепальним пораненням голови. Травма виявилася несумісною із життям і 8 лютого 1918 року він помер на руках у своєї матері. Є версія, що М.Лебідь брав участь у бою під Крутами і був поранений саме там.

Незважаючи на різні версії, точно відомо, що він загинув саме від кулі російських більшовиків, а його похорони 10 лютого стали першою масовою антибільшовицькою українською маніфестацією у Чернігові: «з городської думи винесли на зустріч старі міські корогви». Були присутніми безліч людей, особливо молоді. У пресі друкувалися звіти про похорони. Панахиду відслужив ректор Чернігівської духовної семінарії Архимандрит Микола. Похований на кладовищі по вул. Старобілоуській, т.зв. Староруському цвинтарі.

Його батько Дмитро Климентійович був активістом «Просвіти», у 20-ті роки був священиком Української Автокефальної православної церкви, був висланий за межі України де й помер. Його старший брат Ананій знаний літературознавець, перший упорядник та дослідник першої спадщини М. Коцюбинського був арештований у 1935 р. у справі СВУ разом з чоловіком своєї сестри Юлії, у 1937 р. обидва були розстріляні більшовиками.

Наприкінці 80-х могилу Миколи Лебідя віднайшов Анатолій Шацький, який разом з іншими активістами впорядкував її. У 2005 р. о. Євген Орда разом з побратимами з ГО «Тризуб» ім. С. Бандери встановив новий надгробок на могилу.  
  
Трагічна доля родини Лебедів показує нам сумний шлях бездержавності і панування чужинців, які силою зброї та соціальним популізмом перемогли і здобули Українську державу».


Олександр Ситник

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.