Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:30:55

Війна між охоронцями лісу та браконьєрами: лісовому охоронцю спалили хату

06.11.2017   07:43

На Чернігівщині розгорнулася справжня війна між охоронцями лісу та браконьєрами. Дійшло до того, що одному з принципових захисників природи спалили дачний будинок. Постраждало майно інженера з охорони та захисту лісу ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимира Яковенка.

Керівництво державного підприємства обурене діями зловмисників та вимагає у правоохоронців проведення якнайшвидшого та ефективного розслідування.

Горів дачний будинок лісового охоронця, розташований у селі Запоріжжя Борзнянського району Чернігівщини.

«Мені зателефонував сусід і повідомив, що з мого будинку йде дим. Я попросив його подивитися у чому справа, - розповідає власник нерухомого майна, інженер з охорони та захисту лісу ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко. – Коли він зайшов у двір, то побачив, що в будинку повно диму. Сусід викликав пожежників».

Вогнеборці прибули якраз у момент, коли вже повністю розправились пластикові вікна і кисень потрапив до приміщення. Відтак, одразу ж спалахнула кімната. Завдяки злагодженим діям пожежників, вогонь вдалося локалізувати та погасити.

Після огляду місця пожежі, експерти зробили висновок – зумисний підпал.

«Проводку в кімнаті, де виникла пожежа, я ще не встиг провести, бо дороблював ремонт, - пояснює лісовий охоронець. – Пічним опаленням в цьому сезоні ще не користувався. Сумнівів у тому, що моє житло підпалили у мене не виникло».

Пожежники встановили – всі ознаки пожежі характерні для підпалу. Згідно з висновком, які зробили рятувальники, зловмисники відкрили вікно, залили і підпалили легкозаймисту суміш. Рідина потрапила не лише на новеньку підлогу, а й на старе крісло, під обшивкою якого був поролон. Він фактично і врятував сільську хату від повного згорання.

«Поролон при горінні дав багато диму, який витіснив кисень з кімнати, що не дало швидко розповсюдитись вогню, - коментує Володимир Яковенко. – Тліло, поки не поплатились і не випали вікна».

В результаті пожежі повністю вигоріла одна кімната, всі інші пошкоджені кіптявою та сажою. Вогонь знищив новеньку підлогу, частково пошкодив стіни та стелю. Коли прогоріла стеля, то полум’я перекинулося на дах, який відразу ж спалахнув, оскільки хатинка була утеплена льоном! Вогнем знищено частину покрівлі та майже всю дерев'яну опалубку. Згоріли також меблі, побутова техніка, пластикові вікна... За приблизними підрахунками, зловмисники заподіяли шкоди на 100 тисяч гривень.

Лісовий охоронець припускає, що підпалили його майно швидше за все у ночі.

Керівництво державного підприємства «Ніжинське лісове господарство» не має сумнівів в тому, що підпал – це помста браконьєрів за принципову позицію лісових охоронців та успішну боротьбу захисників природи з браконьєрами. Володимир Яковенко раніше неодноразово отримував анонімні телефонні погрози. Директор підприємства Юрій Болоховець публічно звертається до керівництва правоохоронних органів з вимогою якнайшвидше розслідувати справу про підпал нерухомого майна інженера з охорони та захисту лісу.

 
За повідомленням ДП "Ніжинське лісове господарство"

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини