Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:43:27

Як посилити правовий та соціальний захист вимушених переселенців обговорили в Чернігові

02.11.2017   16:46Агенцiя

30 жовтня в Чернігові відбувся круглий стіл на тему «Посилення правового та соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення», організований Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини.

Метою круглого столу стало узагальнення проблемних питань правового та соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на Чернігіщині та розробка пропозицій щодо їх врегулювання на місцевому і законодавчому рівні.

В заході взяли участь представники Чернігівської облдержадміністрації, обласного центру зайнятості, обласних управлінь Державної міграційної служби та Пенсійного фонду України, місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, служби у справах дітей при Чернігівській облдержадміністрації, представники інших профільних органів влади, установ соціального захисту та правозахисної спільноти регіону.

Відкриваючи захід, Надія Едієва, юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, яка також є Радником Міністерства соціальної політики у справах ВПО в Чернігівській області, виокремила найгостріші проблеми і потреби внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Чернігівському регіоні.

За словами правозахисниці, на першому місці в регіоні стоїть проблема житла для переселенців, що змушує людей шукати заробітки у тіньовому секторі або в інших ризикованих місцях, аби мати можливість сплачувати оренду за житло. Гострими на сьогодні залишаються питання удосконалення процедур надання паспортів та реєстрації ВПО, отримання ними безоплатної правової допомоги, медичного забезпечення, організації працевлаштування, проблеми з соціальними виплатами, які загострюються змінами у законодавстві щодо внутрішньо переміщених осіб.

Директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації Олег Русін, поінформував присутніх про щотижневий моніторинг обліку ВПО та виплати щомісячної адресної допомоги. Так за даними Департаменту, станом на 26 жовтня цього року в Чернігівській області налічується 8888 ВПО або 6019 сімей. У порівнянні з минулим роком спостерігається тенденція до зменшення кількості поданих заяв щодо постановки на облік.

Олег Русін нагадав, що Постановою КМ України від 1 жовтня 2014 року передбачено щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. А з вересня 2017 року збільшено розмір такої допомоги для осіб з інвалідністю, а також збільшено коло осіб ВПО, які мають право на отримання грошової допомоги. За його словами, з початку поточного року в області призначено щомісячну адресну допомогу 2157 сім’ям ВПО.
Посадовець зазначив, що від початку розміщення на території області ВПО з Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, вже було реалізовано три проекти у співпраці з міжнародними організаціями. Зокрема, у 2014 році Департаментом спільно з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців було надано фінансову допомогу 350 родинам переселенців на суму 1,8 млн. гривень. Також впродовж 2015-16 років подібний проект реалізовано спільно з Міжнародною організацією з міграції – 1510 ВПО отримали одноразову матеріальну допомогу на суму 2,4 млн. гривень.
З березня 2017 року в області триває проект з надання гуманітарної допомоги ВПО, який реалізує Чернігівське Об’єднання Спілки Самаритян України, що діє за підтримки Уряду Німеччини. Мета цього проекту – підтримка вразливих категорій ВПО: людей з інвалідністю, віком від 65 років і старших, одиноких матерів, малозабезпечених та багатодітних родин. На даний час, як повідомив директор департаменту, таку допомогу вже отримали 9 тисяч ВПО.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Володимир Пулін, розповів що в області до закладів охорони здоров’я звернулось понад 7500 внутрішньо переміщених осіб, з них 1600 вже отримали необхадну невідкладну медичну допомогу в стаціонарі. За словами посадовця, серед переселенців немало людей з інвалідністю, хворих на онкозахворювання, цукровий діабет, окремі мають інші хронічні захворювання, 6 осіб на сьогоднішній день мають ниркову недостатність і залежні від гемодіалізу.
Заступник начальника обласного центру зайнятост Максим Торжевський зазначив що у 2017 році на обліку в центрах зайнятості області перебувало 216 осіб з числа внутрішньо переміщених, в той час як у 2016 році було обліковано 359 осіб.

Представник управління Державної міграційної служби в Чернігівській області Наталія Кирієнко зазначила, що доволі актуальними є питання ідентифікації особи, адже на сьогодні немає можливості отримати доступ до реєстрів, що залишились на непідконтрольній Україні території. Інші процедури законодавством врегульовані.
«Загалом на Чернігівщині було видано ІD-карток 116 для ВПО з Криму та 626 ВПО з Донецької і Луганської областей, а також закордонні паспорти: 281 для переселенців з Криму та 1242 для ВПО з Донбасу, відповідно. Звісно питання виникають і під час оформлення закордонних паспортів, адже переміщені особи з Криму можуть звертатись до будь-якого підрозділу міграційної служби України, а переселенці з окупованих територій Донецької та Луганської областей тільки за місцем реєстрації як ВПО. Щодо дітей, яким необхідне оформлення ІD-картки вперше, вони звертаються за місцем реєстрації батьків. На жаль, залишаються і питання черг, адже ЦНАПи на сьогодні не мають сертифікованого обладнання для видачі ID-карток», - зазначила Наталія Кирієнко.

Представники місцевих управлінь соціального захисту зазначили, що адресна допомога на проживання призначається тільки тим особам, які переїхали з непідконтрольної території (список населених пунктів затверджено відповідним Розпорядженням КМУ від 7 листопада 2014 р.). Тому часто виникають питання з лінією розмежування, межі якої періодично змінюються, а перелік населених пунктів, що знаходяться на лінії розмежування залишається незмінним. Окрім того, проблеми виникають і у пенсіонерів через виїзд на непідконтрольну територію і відсутність за місцем проживання більш ніж 60 днів, оскільки виплата пенсій також прив’язана до статусу ВПО.

Представник Чернігівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Людмила Биковець розповіла, що на сьогодні 756 осіб-ВПО отримують пенсійні виплати по області. Законодавством за цей час багато врегульовано питань, але деякі залишаються не вирішеними ряд питань з пенсійним забезпеченням ВПО. Зокрема, виникають складнощі щодо підтвердження трудового стажу та рівня зарплати при виході внутрішньо переміщеної особи на пенсію, адже інформація про зарплату і відрахування є в реєстрі застрахованих осіб тільки з 2000 року.

За словами представника пенсійного фонду, на сьогодні частково вже вирішено питання по отриманню пенсій інвалідами та особами, які потребують стороннього догляду - не через установи Ощадбанку, а через відділення поштового зв'язку.

Голова ГО «Кримська громада» Світлана Кузіна розповіла про нагальні проблеми внутрішньо переміщених осіб. Вона наголосила на потребі переселенців у доступному житлі, надання якого не просто вирішить основну проблему переміщених осіб, а й значно сприятиме кращій адаптації і інтеграції переселенців у приймаючу громаду. Також пані Світлана розповіла про роботу громадської організації «Кримська громада» та позитивну практику у наданні різних видів допомог для переселенців на Чернігівщині.

Резюмуючи захід, Наталія Кулікова, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, наголосила на важливості об’єднання зусиль громадських правозахисних організацій та профільних владних органів щодо посилення правових можливостей та соціального захисту постраждалого від конфлікту населення, зокрема на рівні місцевих громад.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини