Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:13:31

Суд виправдав начальника Козелецького райвідділу поліції, якого підозрювали у хабарництві

01.11.2017   12:59

Суд виправдав колишнього т.в.о. начальника Козелецького відділення поліції ГУ НП в Чернігівській області Олексія Власенка, якого звинувачували у вимаганні та отриманні хабара. Про це свідчить вирок Чернігівського райсуду від 9 жовтня.

Згідно з матеріалами суду, чиновника звинувачували в тому, що у березні 2016-го він взяв у місцевого жителя 3 тис. грн хабара за не перешкоджання його діяльності, яка полягала у торгівлі дизпаливом на трасі.

Сам Власенко відкидав звинувачення у хабарництві. Він стверджував, що його підлеглий дільничний інспектор представив йому підприємця як людину, яка хоче надати поліції благодійну допомогу.

За словами Власенка, під час зустрічі з підприємцем він повідомив йому, що «у відділенні поліції є проблеми з пальним і спитав, чим може він їм допомогти, на що останній сказав, що може надати 3 тис. грн, для цього йому потрібно вийти». Через кілька хвилин підприємець повернувся у кабінет і поклав на стіл гроші. Власенко попросив його зачекати, поки підійде черговий з бланком для оформлення благодійної допомоги, однак той відмовився та вийшов з кабінету.
За словами Власенка, «потім він почув шум в коридорі і зрозумів, що його підставили».

Він  стверджував, що гроші, які приніс підприємець, «в руки не брав і у вікно не викидав», а вилучення документів правоохоронними органами здійснювалося у його відсутність.

Дослідивши докази та заслухавши свідків, в тому числі і підприємця, суд прийшов до висновку, що окрім показів останнього, інші належні та допустимі докази вини Власенка відсутні.

Самі ж покази підприємця, на думку суду, не можуть бути визнані такими, що «поза розумним сумнівом» підтверджують вину чиновника.

При цьому суд вказав на розбіжності у заявах підприємця: те, що він розповів під час слідчого експерименту «суттєво відрізнялося» від сказаного ним у суді. Зокрема, в суді він заявив, що сам запропонував хабар дільничному інспектору та був ініціатором зустрічі з його керівництвом, тобто Власенком, для подальшої співпраці. Однак під час слідчого експерименту підприємець стверджував, що про можливість вирішити питання з обвинуваченим щодо можливості безперешкодно займатись торгівлею дизпалива йому натякнув дільничний інспектор, запропонувавши особисто переговорити з Власенком.

Суд також не взяв до уваги результати огляду місця події – внутрішнього двору відділу поліції, де на землі було знайдено розкиданими 2,7 тис. грн, та кабінету Власенка, де знайшли більше 5 тис. грн, оскільки він був проведений з порушеннями.

Суд не взяв до уваги і запис розмови між Власенком та підприємцем у кабінеті в поліції під час передачі грошей. Таке рішення суд мотивував тим, що прокурор не надав суду компакт-диск із записом, а лише протоколи розшифровки розмови. Суд прийшов до висновку, що перевірити достовірність зафіксованої у протоколах інформації без надання джерела походження даних, тобто компакт-диску, він не має можливості, а відтак і не взяв до уваги ці докази.

Суд також визнав недопустимим доказом проведення у Козелецькому ВП слідчого експерименту із підприємцем. Причина – суду не було надано документи, які б підтверджували, що цей слідчий експеримент був проведений з дотриманням вимог КПК.

Прокурор також не надав документів, які б підтверджували факт вручення підприємцю засобів аудіо- і відеоконтролю.

В результаті суд прийшов до висновку, що вина Олексія Власенка в отриманні хабара не доведена і виправдав його.

Рішення суду ще набрало законної сили, є час для подання апеляції.


http://nashigroshi.org/2017/10/28/sud-vypravdav-nachalnyka-kozeletskoho-rajviddilu-politsiji-yakoho-pidozryuvaly-u-habarnytstvi/

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.