Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:29:13

В області продовжують боротьбу з АЧС

11.10.2017   08:19Агенцiя

Минулого місяця вірус африканської чуми свиней виявлено у приватному господарстві Корюківки.

На початку жовтня спалах АЧС також зафіксовано у фермерському господарстві «Колос» (селище Куликівка). Тут оперативно вже проведені профілактичні заходи, визначені зони захисту та зони нагляду. На в’їзді/виїзді до свинокомплексу встановлений карантинно-поліцейський пост, забезпечено знезараження транспорту та взуття людей тощо. У зоні захисту в господарствах усіх форм власності проведений загальний облік свинопоголів’я.

Як не допустити розповсюдження вірусу, обговорили вчора, 9 жовтня, під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА. Провела засідання в.о. першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко. Участь у заході взяв директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України Борис Кобаль.

— Присутні мають розуміти всю важливість справи. Звичайно, біобезпека на першому місці. Але необхідно думати, як відновити бізнес та убезпечити господарства в майбутньому, — наголосила Юлія Свириденко.

Так, з моменту фіксації першого спалаху АЧС на території України збитки вітчизняного свинарства від поширення вірусу склали близько 200 мільйонів гривень. У Чернігівській області на сьогодні за знищених тварин у зв’язку із захворюванням відшкодовано понад мільйон гривень.

Як зазначив Борис Кобаль, динаміка поширення африканської чуми свиней в Україні, в тому числі й на Чернігівщині, є загрозливою: на сьогодні в Україні зареєстровано 266 випадків, з яких 224 серед домашніх та 40 серед диких тварин.

Серед найпоширеніших причин розповсюдження вірусу — торгівля живими тваринами та сировиною на стихійних ринках; недотримання заходів біобезпеки в особистих підсобних господарствах громадян та на дрібних спеціалізованих підприємствах; затримки із виділенням і виплатою коштів за вилучене та знищене поголів'я; низький рівень фінансування програм активного та пасивного моніторингу тощо.

Варто зазначити, що на всій території України проводяться заходи з попередження та ліквідації АЧС.

— Ще раз наголошую на чіткому виконанні завдань, визначених перед керівниками підприємств, установ і організацій, робота яких пов’язана з недопущенням і ліквідацією АЧС. Окрему увагу звертаю на проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення. Люди мають розуміти, що захистити від збитків своє господарство можна лише дбаючи про його безпеку, — підсумувала Юлія Свириденко.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини