Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:33:13

Безробітним презентували гончарство

29.09.2017   12:09

Днями у Ріпкинському районному центрі зайнятості відбувся черговий профінформаційний захід у рамках культурно-просвітницького проекту «Збережемо традиції предків».

Цього разу безробітним презентували гончарство. Досвідом виготовлення глиняних виробів ділився народний умілець з Олешні Михайло Кобзар. Постійної роботи чоловік не має, час від часу перебивається сезонною, проте гончарне ремесло  для нього стало не лише захопленням, а й матеріальною підтримкою у скрутні часи.

Майстер-клас розпочався розповіддю Михайла Ілліча про історію гончарства в Олешнянській громаді. Зародження сягає глибини століть, адже місцевість здавна славилася покладам якісної глини. Свого часу в Олешні з’явилася перша земська гончарня, в якій розміщувались триповерховий горен, випалювальна сковорода, пристосування для розмелювання глини на жорнах, відбілювання глини, підсушки готових виробів, стояли круги для виготовлення посуду, знаряддя для ліплення різноманітних фігур.

Діяла школа-майстерня, де, крім підлітків і дорослих з Олешні та навколишніх сіл, навчалися і стипендіати з інших міст. Вже пізніше запрацювала артіль. Глиняний посуд олешнянських гончарів був поширений та цінувався не лише на Чернігівщині, а й в інших регіонах України, зокрема на Київщині, Полтавщині, а також у Білорусії.
У 70-80-х роках минулого століття в Олешні діяв цех по виробництву гончарного посуду, виготовлялась сувенірна продукція.

Майстерність гончарів досягла високого рівня, передавалась з покоління в покоління. Так, Іван Бібік з Олешні був багаторазовим учасником та лауреатом всеукраїнських, всесоюзних і міжнародних мистецьких виставок, удостоєний звання Заслуженого майстра народної творчості України. Славетний гончар, учасник бойових дій другої світової війни, Почесний громадянин Чернігівської області й донині презентує свої неперевершені вироби з глини на різноманітних виставках.

Тяжке суспільно-економічне становище свого часу вдарило й по гончарній справі. Так, вже декілька років, як фактично припинило функціонувати підприємство «Побуткераміка». Ще десяток років тому в Олешні налічувалось більше 15 майстрів, які постійно займались виготовленням гончарних виробів, а сьогодні це одиниці.

Хоча обладнання залишилось у багатьох родинах, адже, як правило, передавалось у спадок нащадкам. Серед таких і Михайло Кобзар, який продовжує справу своїх предків та закликає інших долучитися до відродження цього промислу.

На заході безробітним були представлені вироби майстра: глеки, вазони, горщики, тарілки, миски, макитри, горнятка тощо. Сьогодні вони користуються неабияким попитом у населення, туристів, власників закладів харчування, які переконалися у неперевершеному смаку приготовленої у глиняному посуді їжі.

Тих, хто зацікавився даним ремеслом М.Коюзар запросив до себе в гості, надаючи можливість власноруч спробувати зробити свій перший виріб та побачити на власні очі, як з глини народжується шедевр.


Світлана Шеремет

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини