Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:00:41

Освітлення вулиць Чернігова: яка ситуація на сьогодні?

29.09.2017   08:28

Із 447 вуличних світильників, встановлених у Чернігові минулого року ТОВ «ДВРП-МОНТАЖ» (черкаською фірмою, яка перемогла в тендері на виконання цих робіт і з якою 22 серпня було укладено відповідний договір), частина вже не працює. Вони перегоріли за перший рік, хоча декларувалося мінімум 5 років надійної роботи. Про це розповів, зокрема, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на розширеній нараді в міській раді.

Через невідповідність встановлених світильників технічним вимогам, прописаним у договорі, місто зараз з цією фірмою судиться. Окрім того, у зв’язку з неповною «узаконеністю» цих світильників їх подальше технічне обслуговування теж проблематичне.

Але це не значить, що модернізація системи вуличного освітлення в Чернігові припинена. Як розповіли в Управлінні капітального будівництва міської ради, негативний досвід будуть враховувати при організації контролю за якістю обладнання в подальшому.

Це важливо тому, що зараз Чернігів готується до підписання нової великої угоди на заміну 1185 світильників з дуговими ртутними лампами на економічні світлодіодні. Ці роботи стануть частиною спільного проекту нашого міста і міжнародної організації «Північна екологічна фінансова корпорація» (NEFCO). Зарубіжна організаціє не тільки фінансує цей проект (частина коштів – грант, частина – пільговий кредит), а й бере участь у його втіленні на всіх етапах. Наприклад, тендер проводився за правилами NEFCO; при розкритті пропозицій у торгах були присутні делеговані нею фахівці; а зараз документи торгів знаходяться на вивченні в цій організації, думка якої матиме принципове значення при виборі переможця.

За цією програмою заміні на сучасні LED підлягають світильники на вулицях: Шевченка, Рокосовського, Героїв Чорнобиля, 77 Гвардійської дивізії, Святомиколаївська, Серьожнікова, Мазепи, Космонавтів, Толстого, Доценка, Генерала Бєлова та Гагаріна. Відповідно до планів, роботи мають розпочатися вже в цьому році. Після втілення проекту за кілька років він має повністю окупитися за рахунок економії електроенергії.

За інформацією КП «Міськсвітло», на сьогодні в Чернігові з 16 тис. міських вуличних ліхтарів з LED- світильниками – тільки 548. А, в ідеалі, ними варто було би переобладнати всі – тому що саме такі світильники найбільш економічні.

Це й робитиметься, але поетапно. На перших етапах технічно справні світильники інших типів, демонтовані при заміні на LED, будуть використовуватися для заміни тих, що виходять з ладу на інших вулицях міста.

На сьогодні у вуличних ліхтарях Чернігова, окрім 548 – LED-ламп, встановлені 2 753 світильників з лампами ДРЛ, 8 528 натрієвих, 116  галогенових ламп (це підсвітка гармат на Валу, церков і т. п) і 4 055 СПО-світильників (ті, що без плафона) з економ-лампами. Останні через відсутність захисних плафонів виходять з ладу найчастіше і, в підсумку, разом з витратами на заміну обходяться місту дорожче за всі інші.

Про всі подальші суттєві події, які будуть стосуватися змін в освітленні вулиць нашого міста, прес-служба Чернігівської міської ради повідомлятиме в наступних матеріалах.

 
Довідково: колірна температура вуличних LED-світильників  за проектом NEFCO в Чернігові буде нейтральною (не «холодною» і не «теплою»). При затвердженні цієї характеристики враховані як пропозиції чернігівців (здебільшого хотіли «теплу»), так і вимоги організації-інвестора, пов’язані з безпекою дорожнього руху).



Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.