Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:53:14

Молодіжні ініціативи – в громаду: діалог можливостей

28.09.2017   11:00

26 вересня відбулась зустріч з представниками ніжинських студентських рад, комітетів, ініціативних груп, під час якої обговорювалися молодіжні проекти, пропозиції, задуми з різних напрямів життєдіяльності молоді.

Заступник міського голови Ігор Алексєєнко, вітаючи присутніх, розповів про  реальні можливості  партнерства влади і молоді через впровадження пріоритетних напрямів молодіжної політики, а саме:
- Створення умов для інтелектуальногосамовдосконалення молоді та творчого розвитку особистості;
- Утвердження патріотизму, громадянської позиції;
- Популяризація здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я серед молоді;
- Набуття молодими людьми знань, навичок та інших компетентностей поза системою освіти (розвиток неформальної освіти);
- Надання підтримки молодіжним та дитячим громадським організаціям.
 
Діалог продовжила Тетяна Бассак - начальник відділу у справах сім’ї та молоді, яка є координатором та ініціатором багатьох  реалізованих  в місті молодіжних  проектів. Основний наголос зроблений на потребі впровадження більш прагматичної політики у молодіжній сфері, що означає підготовку молоді, як самоврядованих громадян, здатних до життя у самоорганізованій громаді та суспільстві. Розв’язання вищезазначених проблем на місцевому рівні пропонується вирішувати з використанням організації роботи з молоддю, в основі якого є поєднання конструктивних дій влади саме з інститутами громадянського суспільства: молодіжними громадськими організаціями, ініціативними групами, соціально активною молоддю, волонтерськими осередками, структурами молодіжних працівників. Цей варіант передбачає піднесення суспільного статусу молоді та становлення її в якості одного із ключових суб’єктів молодіжної політики, а також  органічне поєднання в ціннісних орієнтаціях молоді принципів громадянськості та патріотизму.

Важливим для молоді залишається питання фінансування молодіжних заходів за рахунок місцевого бюджету, залучення надходжень від вітчизняних і закордонних донорських та благодійних фондів. У цьому напряму відділом у справах сім’ї та молоді запропоновано проведення циклу тренінгів  на командоутворення, розподіл ролей, мотивування;проектне мислення та побудову успішної проектної моделі (з 20 жовтня).

Під час зустрічі молодь ділилися власним досвідом впровадження   успішних проектів  та планами на 2018 рік.

Серед них:

- Фестиваль молодіжних субкультур. Проблема – приміщення (територія) саме для таких заходів, які об’єднують діджеїнг, графіті, реп, брейкінг. Минулорічний  ніжинський фестиваль показав зацікавленість і дітлахів, і батьків.

- Міжнародна студентська літня школа «Виклики для сучасної демократії: українське та польське бачення» (проект ініційований студентами та викладачами  історико-юридичного факультету НДУ імені Миколи Гоголя, проведений у серпні-вересні). Тепер студенти мріють поїхати у 2018 році до Польщі і продовжити просвітницький діалог, познайомитися з реаліями  демократичної системи дружньої країни.

- Фестиваль Форум-театрів. Студенти та викладачі факультету психології та соціальної роботи НДУ. Мета – соціалізація людини через певну рольову гру, що дає можливості знайти, зіграти ,«прожити» складні життєві ситуації. Театр діє вже рік, є успіхи – працюючи у Прилуцькій колонії, 5 молодих людей, які були засуджені та відбували покарання, пройшли  через   комплексні заходи щодо такої соціалізації і результатом,  після звільнення, став вступ на заочне відділення даного факультету.  Це викликало оплески учасників зібрання.

- Інклюзивна школа тьюторів. Викладачі  та студенти факультету психології та соціальної роботи НДУ.

Заступник міського голови  Ігор Алєксєєнко  поінформував про  роботу у цьому напряму в  закладах освіти і запропонував обмінятися напрацьованим досвідом.

- «Країна гідності», започаткована Лігою старшокласників. Ця гра  об’єднує різні гілки влади з молодіжною аудиторією, дає можливість в інтерактивному форматі підняти нагальні питання розвитку громади, запропонувати шляхи вирішення та спробувати їх реалізувати.

- Форум студентів медичних навчальних  закладів Чернігівщини  до 110-річчя  від  дня заснування Ніжинського медичного  коледжу. Представляла захід студрада коледжу.

- Регіональний студентський форум студентського самоврядування, на який запрошуються голови студрад Чернігівщини. Захід проходитиме на базі Ніжинського агротехнічного інституту НУБіП України.

-  Презентував проект  голова студради Андрій Калінін. Жваво також обговорювалися пропозиції  щодо створення «Антикафе» та проведення студентського балу.

- Створення (облаштування) фітнес-кімнати для студентів (організація дозвілля через активні заняття фізкультурою та спортом). Проект коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької.

Студентами факультету іноземних мов  НДУ  піднімалися питання екосвідомості ніжинців та низького рівня  поінформованості населення щодо  сортування  сміття.  Запропоновано наступного року  підключитися до акції «Здай макулатуру – посади дерево».

Зацікавила учасників і козацька система студврядування на базі Ніжинського професійного аграрного ліцею. Голова студради, який є Отаманом ради, розповів про особливості студентського життя цього закладу.

Наприкінці зустрічі головний спеціаліст відділу у справах сім’ї та молоді  Катерина Шекера запропонувала провести серед студентів-першокурсників анкетування (анкета розроблена відділом), метою якого є   виявлення активної, соціально мотивованої молоді,  яка не просто бажає змін,  а готова ці зміни втілювати у життя.

Тож, разом знаходимо рішення, що працюють, і впроваджуємо сміливо, оперативно, конструктивно і цікаво!

                       
Відділ у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини