Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:47:33

Відкриті люки – проблема всього міста

11.09.2017   08:24

Понад 70 кришок люків оглядових колодязів КП «Чернігівводоканал» було вкрадено на території міста Чернігова тільки з початку 2017 року.

Якщо врахувати вкрадені кришки з люків, які належать приватним особам, зв’язківцям, тепло- та газопостачальним організаціям, рахунок буде йти на сотні! Кожен відкритий люк – це не тільки втрата коштів підприємств, але й загроза життю та здоров’ю громадян та тварин, які можуть у будь-який час потрапити у відкритий колодязь.

На вул. Гончій,54 кришки крадуть прямісінько на дитячому майданчику

По Гончій,80 надійної кришки для люку так і не знайшлося

Варіант - накриття колодязів бетонною плитою можна використовувати не завжди

Останнім часом майже щодня від мешканців Чернігова до диспетчерської служби КП «Чернігівводоканал» надходять повідомлення про те, що на території міста стоять відкриті колодязі. «Чернігівводоканал», як відповідальне комунальне підприємство, взяв на себе обов’язок виїздити за кожним таким викликом. Аварійна служба закриває колодязі, які належать лише Водоканалу, а по колодязях інших підприємств повідомляє відповідальних осіб та виставляє тимчасові  огородження.

Так, до диспетчерської служби «Чернігівводоканал» 31 серпня надійшла інформація про те, що було вкрадено п’ять люків на території ЗОШ № 15 та Технологічного університету – такий небезпечний подарунок підготували учням та студентам крадії до Дня знань.  Вже 5 вересня надійшли повідомлення з вулиці Гонча, де люки було вкрадено на прибудинковій території, причому один – на пішохідній доріжці посеред дитячого майданчика! Через два дні – повідомлення про крадіжку ще восьми люків, п’ять  з яких належать Водоканалу.

Проблема з закриттям люків, де було вкрадено кришку, полягає ще й в тому, що люки вироблялися різними підприємствами, мають різну форму та технологію кріплення. Тому навіть маючи в запасі старі люки важко підібрати кришку відповідної форми та розміру. Повна заміна люків стане підприємствам в декілька тисяч гривень, адже окрім вартості люку треба врахувати виїзд ремонтної бригади, демонтаж старого люку та монтаж нового, – повідомив журналістам начальник служби каналізаційних мереж КП «Чернігівводоканал» Максим Слюта під час прес-туру, організованого підприємством.

Деяким підприємствам краще сказати, що колодязь їм не належить, ніж вирішувати питання з його накриттям. Так, по вулиці П’ятницькій було вкрадено кришки люків чотирьох колодязів, визначити належність яких не було можливості. Можна сказати тільки, що це не колодязі КП «Чернігівводоканал». Відкритими люки стояли доволі тривалий час, поки нарешті управління ЖКГ не прийняло рішення засипати їх за кошти бюджету.

Протиправні дії громадян, які здійснюють нічні крадіжки, загрожують життю та безпеці чернігівців, адже, дуже часто відкритими залишаються колодязі на тротуарах, пішохідних доріжках та дитячих майданчиках. Окрім того, виникає проблема з закриттям тих колодязів, де було вкрадено кришку люку. Купити окремо кришку неможливо: люки були виготовлені у різні роки різними підприємствами. Окрім того, кришки люків окремо взагалі не продаються, а повна заміна люку – величезні затрати для підприємств комунального сектору.

Куди ж збувають вкрадені люки? Скоріш за все, кришки люків просто здають до пунктів прийому металобрухту. Враховуючи, що одна кришка важить 36 кг, а лом чавуну приймають по 3 грн. і вище, крадії кришок люків мають стабільний чималий прибуток від своїх нічних вилазок.

Нажаль, спіймати крадіїв на гарячому практично неможливо. На території Чернігова понад 100 000 люків оглядових колодязів, з яких тільки 40 000 належать КП «Чернігівводоканал». Так, на підприємстві є спеціалісти, які періодично контролюють стан люків, але, враховуючи кількість самих люків, періодичність контролю дуже велика.

"Безхозні" колодязі на П’ятницькій стоять без кришок не один місяць

Враховуючи те, що кришки крадуть на прибудинкових територіях та невеличких вулицях на території усього міста, натрапити на крадіїв не може і поліція. Тільки при активній підтримці мешканців міста можна зупинити цю «епідемію» з люками, яка розпочалася в Чернігові. Адже хтось бачив автомобіль, в який загружали люки, хтось помітив шматки люків на пункті приймання металобрухту, хтось чув про крадіїв та їх плани.

Співробітники КП «Чернігівводоканал» закликають громадян не бути байдужими та допомогти встановити особи крадіїв. Наявну інформацію щодо крадіжки люків просимо повідомляти Національній поліції за телефоном «102», або до диспетчерської служби КП «Чернігівводоканал» за телефоном (0462) 67-67-87 (цілодобово).


За повідомленням інформаційної служби КП "Чернігівводоканал"

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини