Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 17:01:39

Прийомна сім’я чи ДБСТ: можливість для дитини жити в родині

08.09.2017   11:21Агенцiя

Погляд дитини-сироти неможливо сплутати з іншим. Він особливий — дитини, якій не вистачає турботи і любові, яку позбавили щасливого дитинства найближчі їй люди. Або жорстокі життєві обставини.

Звичайно ж, вихованці дитячих інтернатних закладів мріють, що колись до них завітають дорослі і скажуть: «Збирайся, дитинко, поїдемо додому. Ми — твої батьки».

І таких прикладів на Чернігівщині чимало. Так, на сьогодні діють 215 прийомних сімей, в яких знайшли своє дитяче щастя 330 вихованців, та 25 дитячих будинків сімейного типу, де виховується 151 дитина.

Прийомну сім’ю може створити як окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, так і сім’я. Вони можуть взяти на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У дитячому ж будинку сімейного типу спільно проживають з батьками-вихователями та виховуються не менш як 5 дітей цієї категорії. Найбільше ж може бути на вихованні — 10 дітей.

Порядки створення прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу і влаштування в них дітей регулюються відповідними постановами Кабінету Міністрів України.

Держава передбачила фінансову підтримку цих альтернативних форм сімейного виховання. Грошове забезпечення призначається кожному з батьків-вихователів й одному з прийомних батьків. Фінансування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу здійснюється за рахунок державного бюджету.

Отримують державну соціальну допомогу й діти — два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. За вихованцями також зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія, інші види державної допомоги. Ці кошти переходять у розпорядження батьків-вихователів та прийомних батьків і витрачаються на утримання дітей.

Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов’язковому порядку мають пройти навчання, організоване обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. До проведення спеціальних навчальних програм залучаються спеціалісти з психології, педагогіки, медицини тощо. Якщо ж хоча б один з батьків не пройшов курс підготовки потенційних кандидатів у прийомні батьки чи батьки-вихователі — родина не отримає рекомедацію на створення прийомної сім’ї чи ДБСТ.

Обласним центром СССДМ з початку року за Програмою підготовки кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники проведено навчання 5 осіб та 4 сімей, які бажають стати прийомними батьками, а також підготовлено 13 потенційних опікунів/піклувальників. Також організовано тренінгові курси для сімей, які вже функціонують чотири, шість чи вісім років — це також обов’язкова вимога.

До речі, прийомні сім’ї та ДБСТ не залишаються наодинці зі своїми проблемами. Всі вони перебувають під соціальним супроводом соціальних працівників, взаємодіють із службами у справах дітей. Для них передбачено комплекс послуг: і юридичних, і психолого-педагогічних, і соціально-медичних.

Зі свого боку, соцпрацівники здійснюють супервізії альтернативних сімей, контролюють, як дбають прийомні батьки та батьки-вихователі про здоров’я дітей, чи забезпечують їх усім необхідним для всебічного розвитку.

Важливо, що прийомні діти мають право підтримувати особисті контакти з родичами, якщо це не суперечить їх інтересам і не заборонено рішенням суду. Форми такого спілкування визначають органи опіки та піклування за погодженням з прийомними батьками.


Шановні громадяни!

Наразі в області 172 дитини-сироти та позбавлені батьківського піклування з числа вихованців інтернатних установ та центрів соціально-психологічної реабілітації дітей потребують першочергового влаштування в сім’ю. 41 дитина з них має інвалідність.

Якщо вам не байдужа доля цих дітей і ви готові подарувати їм щасливе дитинство — створюйте прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу!

Вам у цьому допоможуть центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і служби у справах дітей.

Звертайтеся до цих установ за місцем проживання, а також на обласному рівні:
Чернігівський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: м. Чернігів, вул. Шевченка, 21, контактний телефон:(0462) 77-89-84.
Служба у справах дітей Чернігівської ОДА: м. Чернігів, просп. Миру, 19, контактний телефон: (0462) 65-17-64.

Також можна телефонувати на «гарячу лінію»: 0 800 500 225.


За інформацією Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.