Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 01:43:42

В онкодиспансері активно впроваджують "муралотерапію"

04.05.2017   07:31Агенцiя

У першотравневі дні стартували роботи зі створення муралу на одній із стін будівлі онкодиспансеру. Сергій Тонканов, автор муралу з ластівками, виявив особисте бажання відтворити задумку. Митець працює щоденно по 10−11 годин.

Перші два дні був майже між небом та землею: працював на риштуванні, на висоті 12,5 метра.

Як поділився художник, для створення композиції закупили майже 50 кг фарби і заготовили втричі більше натхнення. Виконує митець композицію в трафаретній техніці: спочатку намалював великі трафарети ластівок, потім розділив їх на менші за розміром складові, тепер залишається лише прикріпити їх до стіни і нанести фарбу.

Така технологія, як зауважує Сергій, дозволяє максимально спростити процес і не припускатися помилок. Консультується із  Борисом Дєдовим, своїм наставником, який є фундатором галереї «Пласт-Арт». Звісно ж, втомлюється. Але при цьому зазначає: фізична втома повністю компенсується естетичним задоволенням від того, як оживає стіна і народжуються ластівки. Остаточний мазок обіцяє здійснити десь за тиждень.

− Найскладнішими були верхні яруси. Я вже створював масштабні композиції, на своєму досвіді знаю, що таке риштування, але мурали такого масштабу – це нова сходинка для мене. Я дуже вдячний колегам по цеху, які телефонують, підтримують і вірять у мене, а також пропонують «креслити прямі лінії під небом», – розповідає про хід процесу Сергій Тонканов.

Суттєво додає наснаги й те, що на появу муралу на території онкологічного закладу адекватно й позитивно реагують пацієнти. З’явилася навіть категорія поціновувачів мистецтва, котрі приходять, сідають на лавочки і годинами спостерігають за рукою художника. Більш того, проявляють активність: цікавляться сюжетом, готові надати допомогу, ставлять запитання, а деякі взагалі пропонують розвивати у Чернігові муралотерапію, адже це різновид арт-терапії, що добре себе зарекомендувала як напрямок у психотерапії, який  має позитивну дію на психоемоційний стан пацієнта.

Як зазначив головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, творче самовираження, наближення людини до мистецтва допомагає долати конфлікти, проблеми і найважчі життєві ситуації, підвищувати самооцінку і психологічно налаштовуватися на боротьбу з будь-якою хворобою. Навіть із найстрашнішою!

− Саме це і стало відправною точкою відліку при створенні муралу. І сьогодні, дивлячись на реакцію людей, на долю яких випало складне випробування, медики розуміють, що ми спільно рухаємось у вірному напрямку, – підкреслив очільник закладу.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.