Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:40:19

Соціальний театр – мода на добре мистецтво

08.04.2017   13:32

Новий культурний проект презентує Молодіжний центр «Жменя». «Соціальний театр – мода на добре мистецтво» вже почав працювати на базі Чернігівського педуніверситету, але організатори ще шукають таланти.

Тож якщо бажаєте стати часткою команди творчих волонтерів – приєднуйтеся.

Нова театральна студія для студентів з усього Чернігова вже почала працювати на базі Національного педуніверситету ім.Шевченка. Участь у проекті – безкоштовна, і покази вистав також будуть проводитись на благодійній основі. Проект реалізований завдяки підтримці Швейцарського бюро співробітництва. При їх фінансуванні будуть створені костюми, записані фонограми і зрештою відбудуться виступи та гастролі.

Тетяна Маринащенко – керівник соціального проекту ГО Молодіжний центр «Жменя»: «Вистави, які будуть створюватися в нашій театральній студії, вони будуть адресовані школам, інтернатам і пацієнтам лікарень, дітям з інвалідністю, які підопічними різних громадських організацій. В рамках нашого проекту заплановані гастролі по навчально-виховним закладам області».

Соціальний театр – театр нового формату. Організатори кажуть, формат проекту передбачає відхід від аматорства. Працювати зі студентами будуть професіонали сцени, добре відомі чернігівському глядачеві актори. Першою зголосилася взяти участь у проекті актриса Молодіжного театру Мирослава Витриховська. Вона й виступить режисером першої вистави. Назву поки не оголошують. Відомо, що на її створення творчу групу соціального театру надихнув наш земляк Олександр Довженко. Ролі вже розподілені і репетиції розпочалися — дві на тиждень в  приміщенні ЧНПУ.

Марина Каранда, доцент ЧНПУ, художній керівник соціального театру: «Зараз плани скромні: сформувати колектив, дати тренінгові якісні навички, упродовж двох місяців і почати вивозити першу виставу, яка буде рекламувати наше українське. Яка буде рекламувати нашу культуру зовсім новими, модерними способами. Для того, щоб зруйнувати стереотип, що українська культура — це лише вишиванка та шаровари, а вона може бути стильною, смачною, молодіжною».

Проте трупа соціального театру остаточно ще не сформована. Зараз тривають кастинги і огранізатори запрошують студентів приєднатися до проекту.

Тетяна Маринащенко – керівник соціального проекту ГО Молодіжний центр «Жменя»: «Ми оголошуємо інформацію по всім навчальним закладам і діти можуть записатися по телефону і в зручний для них час прийти, і наш кастинг дуже короткий — це співбесіда про життя, про творчі наміри і про уявлення взагалі. Короткий вірш на пам’ять, який студенти готують заздалегідь, або згадують зі шкільної програми. І маленьке творче завдання».

Перші два місяці жодному бажаючому відмови не буде, кажуть громадські активісти. Звичайно, що певний відсів відбудеться, але головне, що молодь має ще один вільний майданчик для розвитку.

Вікторія Лещук, студентка ЧНПУ: «Очікую нових цікавих тренінгів, нових знайомств, неймовірних емоцій, щирих людей і мабуть подяки глядачів».

«Жменя» вже давно займається творчим розвитком молоді. Малозабезпечені родини, багатодітні, неблагополучні сім’ї – їм основна увага. Чернігівці в ці дні особливо гостро відчули, наскільки не вистачає духовного розвитку молодому поколінню: ситуація з бійкою дівчат це довела. Тому такі проекти нашому суспільству дуже потрібні, переконана Регіна Гусак – засновниця «Жмені».

Регіна Гусак, голова правління ГО Молодіжний центр «Жменя»: «Цей проект надзвичайно актуальний в світлі цих подій, коли дівчата влаштували таку бійку. Це для мене проілюструвало те, що у них не було організоване змістовне дозвілля, а наша організація, вона вже десять років займається якраз розбудовою волонтерських традицій і організацією змістовного дозвілля учнівської та студентської молоді».

Першу роботу нового соціального театру планують показати дуже скоро – наприкінці квітня, або в першу декаду травня. Все залежить від того, наскільки швидко вдасться злагодити роботу.

Сівер-центр

Останні новини Чернігівщини

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини