Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:30:43

ГУ ДФС у Чернігівській області: про особливості деклараційної кампаніїГУ ДФС у Чернігівській області: про особливості деклараційної кампанії

17.03.2017   11:27Агенцiя

Днями у Головному управлінні ДФС у Чернігівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2016 року». На запитання відповідала начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Світлана Миколаївна Волкова.

Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання, з якими платники податків зверталися на «гарячу лінію».

Питання: Які граничні терміни подання декларацій про майновий стан і доходи?
Відповідь: Для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03.05.2017.
Для підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування)  – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Отже останній день подання декларації за 2016 рік – 09.02.2017.

Питання: При отриманні яких доходів виникає обов’язок щодо подання декларації?
Відповідь: При отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення тощо; при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами; при отриманні іноземних доходів та в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Питання: За яких обставин обов'язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним?
Відповідь: Обов'язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:
від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;
у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.
Питання: Який термін подання податкової декларації для отримання податкової знижки у 2017 році?
Відповідь: Платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2016 року, можуть подати податкову декларацію – по 31 грудня включно 2017 року.


Питання: Які витрати включаються до податкової знижки?
Відповідь: До податкової знижки дозволяються включати такі витрати:
- сума коштів, сплачених на користь закладів освіти  для компенсації  вартості навчання платника або члена  його сім’ї першого ступеня споріднення, який  не  отримує заробітної плати;
- сума коштів, переданих платником у вигляді пожертвувань  неприбутковим організаціям;
- сума  витрат на сплату  страхових платежів;
- сума витрат  на оплату   допоміжних  репродуктивних   технологій;
- сума   витрат  пов’язаних  з усиновленням  дитини;
- сума витрат пов’язаних  з переобладнанням  транспортних  засобів;
- сума витрат на сплату видатків на  будівництво (придбання ) доступного житла та  процентів,  сплачених за користування  іпотечним  житловим  кредитом.
У разі якщо платник  до кінця  2017 року не скористається   правом на нарахування податкової знижки  таке право на наступні  роки не переноситься.
 

Питання: Які терміни сплати податкового зобов’язання? За якою формою потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи?
Відповідь: Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянами самостійно до 01 серпня 2017 року. Граничний термін сплати- 31.07.2017 року.
З 1 січня 2017 року декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 15.09.2016 №821.
У новій формі зменшено кількість додатків з чотирьох до двох та змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від впровадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).


Відділ організації роботи ГУ ДФС у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини