Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:27:56

Як ми ліки у лікарнях шукали або сім кіл пекла

21.12.2016   09:50Агенцiя

Спочатку ми думали почати статтю зі слів “Вважаємо багато з вас чули про те, що згідно наказу МОЗ №509 від 02.06.2016 року http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20160602_0509.html, керівникам закладів охорони здоров’я необхідно розміщувати інформацію про лікарські засоби та медичні вироби, що закуповуються за бюджетні кошти, на персональних офіційних web-сайтах.”

Але, під час роботи над матеріалом провели опитування та зрозуміли, що навпаки більшість людей  зовсім про це не чули. Дай і не тільки для звичайних громадян  це виявилось новиною, а і як з’ясувалось,  органам місцевої влади, саме тим хто мав би виконувати даний наказ теж про це невідомо. Але все по-черзі ...

Відповідно до наказу №509 МОЗ, кожен громадянин України може знайти в мережі Інтернет інформацію про лікарські засоби та медичні вироби та при необхідності лікування у лікарні отримати їх безкоштовно. Того вимагає наказ. И тому ми вирішили дізнатися чи просто пересічному громадянину знайти залишки ліків в лікарнях міста Чернігова та області.

Спочатку звернутися за допомогою до “всезнаючого Google”. Перший запит: “залишки ліків в лікарнях міста Чернігів", знайшов лише одне посилання на офіційний сайт управління охорони здоров’я Чернігівської Обласної державної адміністрації http://uoz.cn.ua/ostatki.htm . Сподобалось що відразу переходимо на відповідний розділ і бачимо перелік наявних ліків у лікарнях. Невідомо з яких міркувань саме ці лікарні опинились на сайті (бо тут і обласні, і дві міських - все вибірково, незрозуміло чому так), але інформація про  ліки є і нещодавно оновлена. Для прикладу скачали документ обласної лікарні і нажаль у списку ліків лише 4 позиції, з них наявна 1 позиція ліків для трансплантації, більш ні чого не має. Зрозуміло що при лікуванні у даному закладі можемо розраховувати лише на ліки придбані за власні кошти.

Далі ми спробували пошукати ліки у лікарнях міста. Першій запит не дав нам можливості одразу знайти ліки або вихід на офіційний сайт управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради. Шукали різними запитами у пошуковій системі, але посилання за ними знайти не вдалось. Зрозумівши що пошукова система не допоможе знайти ліки в міських лікарнях, вирішили йти іншим шляхом і шукати їх на сайті міської ради. Сайт ради знаходимо дуже швидко, але на самому сайті почались блукання у темряві. Пошукова система сайту нам зовсім не допомагає. Тільки завдяки нашій наполегливості та впевненості, що вони мають десь ту бути ми їх знайшли в розділи ПРО_МІСТО / УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я / НАЯВНІСТЬ ЛІКІВ. http://www.chernigiv-rada.gov.ua/health/med 

Ура! Думаєте ви. Наші пошуки закінчились успіхом, ми зможемо використати цю цінну інформацію за для покращення здоров’я, а не все так склалась як вважалось. Це не розділ наявних ліків, а якась модель “броунівського руху”. На початку наших пошуків на сайті була інформація лише з міських лікарень №2, 3 та з однієї дитячої стоматологічної поліклініки. Перелік ліків, який згідно наказу, мав оновлюватися щотижнево, нагадує “хаотичний рух” хто куди и коли хоче. Що коїться з іншими медичними закладами http://chernigiv-rada.gov.ua/health/hospital, де залишки  ліків та медичних виробів в міській лікарні №1, міської лікарні №4, міських дитячих поліклінічних відділень та пологового будинку? Це залишилось таємницею. Алепід час підготовки статті  "рух на сайті” посилився, одні лікарні зникали з сайту, інші з'являлися.

Ще гірші справи з іншими лікарнями в області. Ми обрали для пошуку ліків  Чернігівську центральну районну лікарню  та Ніжинську центральну міську лікарню імені Миколи Галицького. Усі наші пошуки в Інтернеті, на сайтах лікарень та відповідних рад закінчилися повною невдачею.

Що б дізнатись де ж і коли розміщують інформацію про ліки, ми звернулись до управлінь охорони здоров’я Чернігова та області.

Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради відповіла що  інформацію про ліки можна знайти на тому самому сайті «броунівського руху», та що поновлює їх лише раз на місяць. Як бачимо вони не знають що потрібно приводити це раз на тиждень.


Управління охорони здоров’я Чернігівської Обласної державної адміністрації не володіє інформацією щодо ліків Чернігівської центральної районної лікарні, тому за відповіддю відправила нас у саму  лікарню.

Районна лікарня надала відповідь в якій каже що не вважає за необхідне оприлюднювати інформацію щодо наявних залишків лікарських засобів та медичних виробів. І що данні про закуплені лікарські засоби публікуються та оновлюються на сайті e-data по мірі придбання.

Але більш за все нас “здивувала ” Ніжинська міська рада.Вона не лише не розміщує інформацію, але і зовсім не чула про  наказ №509 і тому відправила нас шукати залишки ліків на єдиний веб-портал використання публічних коштів Е-data якийне має ніякого відношення до обліку наявних ліків у лікарнях.

От так довго блукаючи колами пошуку ліків, між пошуковими системами, сайтами різних рад та державних адміністрацій, надсиланням запити та отриманням відповідей ми потратили велику кількість часу, багато сил, але змогли знайти ліки лише в декількох лікарнях та і тих зовсім не багато. У нас виникають самі лише питання: Якщо наказ є, а наявних ліків на сайті нема, або зовсім немає ніякої інформації про залишки ліків, хто за це повинен відповідати? Якщо перелік не поновлюється хто в цьому винен? І чи вистачить сил у хворої людини знайти ліки потрапивши у лікарню??? 


Дослідження проведене “Центром політичних студій та аналітики” в рамках проекту "Забезпечення ефективних медичних витрат" за фінансової підтримки програмної ініціативи "Громадське здоров`я" міжнародного фонду "Відродження".


 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини