Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:13:25

Долати перешкоди разом

03.12.2016   09:12Агенцiя

Вони живуть серед нас – ті, хто погано або зовсім не бачить, погано або зовсім не чує, погано або зовсім не рухається; хто має проблеми з написанням тексту, його засвоєнням, хто страждає на психічні розлади. Людей, уражених різноманітними фізичними або психічними вадами, стає все більше (в Європі – до 10% всього населення).

Ніхто, на жаль, не застрахований від того, щоб особисто не поповнити цю сумну статистику і на власному досвіді не пересвідчитись, як оточуючий світ ставиться до слабих та немічних. Навіть у розвинутих суспільствах неповноспроможні громадяни стикаються з дискримінацією щодо доступу до інформації, освіти, працевлаштування, задоволення культурних потреб.

Особливу роль у процесі гуманізації громадської атмосфери покликані відігравати бібліотеки. Інтелектуальний доступ людей з особливими потребами до бібліотечних ресурсів здійснюється шляхом надання їм документів альтернативних форматів (друкованих шрифтом Брайля, великими літерами, записаних на аудіокасети, відеокасети з субтитрами, СD-, DVD-диски, інші цифрові носії, аудіокнижки). Але найбільш перспективним шляхом в інформаційному обслуговуванні людей з особливими потребами є залучення в роботу сучасних комп’ютерних технологій, спеціального обладнання та програмного забезпечення.
Комп’ютер для неповноспроможної людини – це справді вікно у світ, засіб подолання відчаю самотності, інформаційної обділеності, можливість долучення до активного життя.

Працівники Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка не стоять осторонь проблем користувачів з особливими потребами. При неможливості фізичного доступу до бібліотечних послуг пропонують віртуальний режим обслуговування чи обслуговування вдома, замовлення чи резервування книжок по телефону або електронною поштою, онлайн запис до бібліотеки через офіційний сайт ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка (http://libkor.com.ua), користування електронним каталогом, електронною бібліотекою повнотекстових електронних документів, віртуальною довідковою службою, електронною доставкою документів, доступ до інформації через сайт, блоги чи спілкування у соціальних мережах, скайпі.

Із 2008 року на базі відділу абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка діє «Центр по обслуговуванню користувачів з особливими потребами», метою якого є обслуговування людей різних вікових категорій з обмеженими можливостями. Упродовж 2015 року Центр надав допомогу 470 користувачам з особливими потребами.

Центр всіляко сприяє підвищенню поінформованості та освіченості людей з особливими потребами, розширенню світогляду, задоволенню інформаційних запитів, налагодженню особистого спілкування в колі однодумців, виявленню і розвитку творчих здібностей, забезпеченню особистісної самореалізації.

Для спілкування та налагодження зворотного зв’язку із користувачами з особливими потребами працівниками центру ведеться блог «Долати перешкоди разом» (http://dolatupereshkodurazom.blogspot.com/). На його сторінках можна ознайомитися з інформацією про Центр, новинками сучасної української літератури, книжковими виставками, із заходами, які відбуваються у бібліотеці, порадами юристів і цікавою інформацією з медицини.

Працівники Центру опікуються користувачами з особливими потребами Чернігівського геріатричного пансіонату. На постійній основі діє щомісячне виїзне обслуговування мешканців пансіонату – обмін і видача книг. До Міжнародного дня інвалідів у геріатричному пансіонаті працівники Центру проводять різні заходи такі як: тематичний вечір «Повір у себе», бібліографічний огляд «Люди для людей», перегляд літератури «Кожному читачеві – свою книгу, кожній книзі – свого читача», акція «Книга у подарунок від користувачів бібліотеки» та інші.

Напередодні свята Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка разом з Чернігівським обласним українським народним хором філармонійного центру фестивалів та концертних програм влаштували вечір-зустріч "Хай оживає істина стара: людина починається з добра" для мешканців з особливими потребами Чернігівського геріатричного пансіонату.

Працівники обласної бібліотеки подарували їм добірку художньої літератури. З великоюцікавістюприсутні слухали бібліографічний огляд про відомих людей з обмеженими можливостями, які змогли змінити своє життя. У виконанні народного хору звучали українські пісні. Добрі усмішки сяяли на обличчях глядачів і вдячності не було меж.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини