Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:45:22

Фахівці "Чернігівгазу" перевірили стан газового обладнання в оселях понад 115 тис клієнтів

28.10.2016   15:26Агенцiя

З січня по жовтень 2016 року «Чернігівгаз» провів планово-технічне обслуговування більше 115 тис. осель мешканців Чернігівської області.

В ході робіт газовики виявили 634 порушення, пов`язаних з небезпекою для життя при користуванні газом, внаслідок чого подача газу до приладів була припинена.

Серед зафіксованих порушень – 422 випадки використання несправного газового обладнання, 190 - самовільно встановлені прилади, 19 – відсутність тяги в димовому або вентиляційному каналах, 3 – втручання в роботу димовентканалів.

Реформування ринку природного газу, яке рік тому розпочалося в Україні, внесло істотні зміни у взаємовідносини між його суб`єктами.

Зокрема, нові Правила безпеки систем газопостачання, затверджені наказом Міненерговугілля від 15.05.2015 р. № 285, закріпили за власниками внутрішньобудинкових систем газопостачання (балансоутримувачами, управителями, тощо), а також побутовими споживачами, відповідальність і обов`язок самостійно дбати про належну експлуатацію газомереж та приладів, що знаходяться у їх власності.

Офіційним документом, яким визначається порядок і границі відповідальності за різні складові системи газопостачання є Акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. Кодекс газорозподільних систем зобов`язує «Чернігівгаз» укласти відповідні акти з усіма споживачами, з юрособами - до кінця 2016 р., а з побутовими споживачами – до кінця 2017 р.

З моменту підписання акту побутовий споживач отримує право власності не лише на прилади, а й на внутрішньобудинкову мережу в своїй оселі та може на свій розсуд визначати обсяг необхідних робіт і компанію-підрядника.

Водночас функція забезпечення надійної та безаварійної поставки енергоресурсу газорозподільними мережами залишається у «Чернігівгазу». Також незмінним залишається право газівників на безперешкодний доступ до будь-яких газифікованих об`єктів та складових газових мереж для виконання ремонту та локалізації і ліквідації наслідків аварій, а також виконання робіт з припинення та відновлення газопостачання у випадках передбачених законодавством.

«З одного боку, з введенням межі експлуатаційної відповідальності держава закріпила право господаря самому відповідати за безпеку споживання газу у власній оселі і визначатися які послуги йому потрібні, а з іншого - залишила нам ліцензійні повноваження з підтримки газорозподільних мереж в належному стані та їх розвитку.

Поки що ми повинні виконувати роботи з планово-технічного обслуговування газового обладнання, але цілком ймовірно, що в майбутньому це буде платне обслуговування по заявкам, а виконавцем робіт на договірних засадах зможе бути будь-яка компанія», - зауважив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Акт розмежування є невід`ємною частиною договору розподілу природного газу з Оператором ГРМ. Наразі триває кампанія по підписанню документів з юридичними особами, невдовзі газовики почнуть працювати з житловими помешканнями.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.