Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 12:25:58

Зварювальники "Чернігівводоканалу" перемогли на всеукраїнському конкурсі

08.09.2016   16:05Агенцiя

Спеціалісти КП «Чернігівводоканал» підтвердили свій високий професійний рівень, зайнявши перше місце у щорічному конкурсі на звання кращого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства України у номінації «Кращий зварник пластмасових трубопроводів».

Ця перемога не стала несподіванкою для колективу підприємства. Перше місце у конкурсі – це результат високої професійної підготовки та практичного досвіду спеціалістів КП «Чернігівводоканал», які підтверджують свою майстерність щоденною працею, забезпечуючи безперервне водопостачання 300-тисячного міста.

Участь у конкурсі на звання кращого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства України в номінації «Кращий зварник пластмасових трубопроводів», який відбувся 7 вересня 2016 року в м. Київ в рамках науково-практичної конференції «Модернізація житлово-комунального господарства – основа забезпечення належного рівня якості життя та сталого розвитку громад. Опалювальний сезон 2016-2017. Проблеми. Шляхи вирішення» та ІІ-ї Міжнародної спеціалізованої виставки «ВОДА ТЕПЛО БУДИНОК» прийняли представники п’яти водоканалів України. За звання найкращого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства України змагалися колективи з міст Суми, Полтава, Київ, Тернопіль та Чернігів.

Завдання конкурсу вимагали від учасників високого професіоналізму. Конкурсанти виконували зварювання пластмасових труб «встик», зварювання пластмасових труб через терморезисторнумуфту та відповідали на теоретичні питання з охорони праці, теорії зварювання та знання термінології, зокрема назв та сфери можливого застосування фасонних виробів, які використовуються при будівництві та ремонті водопровідної та каналізаційної мережі.

Деякі складнощі для спеціалістів КП «Чернігівводоканал» полягали у тому, що через відсутність на підприємстві апарату для зварювання пластмасових труб через терморезисторну муфту, у наших конкурсантів, на відміну від інших учасників, не було практичного досвіду такого виду зварювання. Але допомогла теоретична підготовка та досвід, отриманий при навчанні зварюванню пластмасових труб.

–    Третє  місце у конкурсі зайняла команда «Киівводоканалу». Друге – команда водоканалу з Полтави. А перше – вибороли ми, – розповідає старший майстер водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал» Віталій Мекшун. – Мені довелося відповідати на теоретичні питання конкурсу та, як інженеру, організовувати виконання зварювальних робіт. Практичне завдання виконували мої колеги: Юрій Селюченко та Микола Ковбаса. Складнощів при виконанні завдань не виникало – ми звикли працювати у польових умовах і виконувати роботи в стислі строки з дотриманням технології зварювання та забезпечення положень охорони праці. Як результат: головний приз конкурсу – зварювальний апарат для терморезисторного зварювання "ТРАССА-М" став нагородою для нашої команди.

Але, насправді, було не все так просто, як розповідає Віталій Мекшун. Справа в тому, що зварювання «встик» спеціалісти КП «Чернігівводоканал» виконують на практиці вже чотири роки – зварювальний апарат вони вибороли в аналогічному конкурсі, зайнявши перше місце серед команд-учасників. А от щодо терморезисторного зварювання пластмасових труб, то тут, на відміну від інших команд, у нашої був лише досвід, отриманий під час навчання.

–    Не дивлячись на те, що це мій перший конкурс, я їхав з бойовим настроєм на перемогу. Був впевнений, що приз буде наш! Коли оголосили переможців конкурсу –  відчуття були непередавані. Окрім визнання нашої професійності, за перемогу в конкурсі ми отримали зварювальний апарат для терморезисторного зварювання "ТРАССА-М", який буде використовуватися у щоденній роботі і допоможе вийти на новий рівень надійності водопровідних мереж, які ми прокладаємо в Чернігові, – переконаний монтажник зовнішніх трубопроводів Юрій Селюченко.

Монтажник зовнішніх трубопроводів Микола Ковбаса приймає учать у конкурсі на звання «Кращий зварник пластмасових трубопроводів» не вперше, але наголошує, що остання перемога команди КП «Чернігівводоканал» була лише чотири роки тому, адже вибороти перше місце серед багатьох водоканалів України – завдання не з легких. В якості призу тоді отримализварювальний апарат для зварювання «встик», яким сьогодні виконуються роботи на підприємстві.

–    Після того, як повідомили про нашу перемогу, радість мене переповнювала. Все ж таки, це був Всеукраїнський конкурс і ми довели, що найкращі у професії. При виконанні робіт в мене було деяке хвилювання через те, що принципи терморезисторного зварювання я знав з підручників, а практичний досвід був отриманий лише під час навчання. Але з боку журі до нашої команди не виникло жодних зауважень, – розповідає Микола Ковбаса.

Зазначимо, що якість зварювального шву під час конкурсу перевіряється не лише візуально, але й на розрив: з труби вирізають частину ділянки, яка зварювалась, та починають розтягувати. Якщо «тягнеться» труба, а шов залишається неушкодженим, зварювання виконане якісно.

Апарат, отриманий за перемогу 7 вересня 2016 року – дещо інший, ніж той, що отримали спеціалісти КП «Чернігівводоканал» на попередньому конкурсі чотири роки тому. Він працює за принципомтерморезисторного зварювання, який полягає в підготовці зовнішньої поверхні поліетиленової труби до подальшого з'єднанню двох труб через сполучну деталь (муфту, коліно, трійник і т.д.). Фітинг виконаний з того ж матеріалу що і поліетиленова труба. Кожна сполучна деталь має в всередині нагрівальну спіраль.При подачі від зварювального апарата напруги зварювання, відбувається розігрів цієї спіралі до температури необхідної для розплаву поліетилену труби і сполучної деталі і подальшого їх з'єднання між собою.

Додамо, що зварювання – найбільш надійний і тому найкращий спосіб з'єднання поліетиленових труб. Існують три типи зварювання пластмас – нагрітим інструментом «врозтруб», нагрітим інструментом «встик» і терморезисторне зварювання. При будівництві поліетиленових трубопроводів використовуються, як правило, два останніх типи зварювання:«встик» і терморезисторне. Після чергової перемоги на конкурсі і отриманні призу, КП «Чернігівводоканал» зможе виконувати зварювальні роботи двома способами, в залежності від умов виконання робіт – ці два види зварювання однаково надійні, але виконуються за дещо різною технологією.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини