Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:26:57

На Чернігівщині побудований будинок із соломи та глини за новими технологіями. ФОТО

10.08.2016   15:59Агенцiя

Давні традиції у поєднанні із сучасними технологіями, наближення до природи та економія на комуналці – все це приховує в собі будинок на околиці селища Гориця Менського району.

Побудована за кілька тижнів із соломи, дерева та глини хатина є результатом мрій та пошуків чернігівського бізнес-тренера та психолога Ігора Підгорного. Під час презентації першого з п’яти будинків, які будуть збудовані на території Центру розвитку людини «Чиста земля», він зізнався, що в цьому проекті поєднуються сучасні ноу-хау та давні практики, які досліджувалися ним протягом 15 років. 

«Цей будинок побудований з екологічних матеріалів: соломи, глини та дерева. Каркас зроблений з дерев’яних балок, між якими закладається пресована солома, а потім вся ця конструкція «обшивається» глиною. Солома – це природній утеплювач, який добре утримує тепло», - розповів Ігор Підгорний.

За його словами така технологія дозволяє швидко зводити будинки з природних матеріалів, які не дуже дорогих в експлуатації. Наприклад, за прогнозом комунальні платежі за дім площею 60 кв.м. будуть біля 500 гривень, тоді як обслуговування квартири аналогічної площі вже сьогодні досягає 2500 гривень.

Можна сказати, що все нове - це забуте та вдосконалене старе. На Україні колись будували хати із соломи та глини: саманні хатини стояли по сто років. Сучасна технологія відрізняється і є більш досконалою, її почали застосовувати у США у 80 роках минулого століття.

Проект екологічного будинку Ігор Підгорний втілював разом із однодумцями. Будівництвом керує кандидат технічних наук Сергій Олексєєнко. За його словами у такому будинку завжди комфортна температура повітря 20-22 градусів, а вологість коливається на рівні 50-55%, тому жити у такому будинку суцільне задоволення. Та і терміни зведення будинку радують – 3-4 тижні, а вартість в кілька разів нижча за звичайний будинок з цегли та бетону.

Цікаво, що для обігріву будуть використовуватися кілька видів енергії, основна з яких сонячна, а також електрична. За словами Ігора Підгорного у будинку не використовується пічне опалення, щоб господарі не становилися «вартовими біля вогнища». Також у будинку застосовуються передові технології для очищення каналізації. Так, туалет і ванна є у будинку, а злив обробляється спеціальними речовинами, які перетворюють тверді відходи на компост, а рідкі очищують.

Ігор Підгорний розповів, що планує збудувати на території Центру і власний екобудинок, двоповерховий.

Відкриття Центру розвитку людини «Чиста земля» ще не відбулося, але тут вже проводяться різноманітні заняття та тренінги. Учасники цих заходів можуть побути наодинці з природою, спробувати себе на «Стежці розвитку», а також отримати позитивний заряд енергії та бадьорості.

«Чернігівський монітор»

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини