Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 10:46:52

На Чернігівщині побудований будинок із соломи та глини за новими технологіями. ФОТО

10.08.2016   15:59Агенцiя

Давні традиції у поєднанні із сучасними технологіями, наближення до природи та економія на комуналці – все це приховує в собі будинок на околиці селища Гориця Менського району.

Побудована за кілька тижнів із соломи, дерева та глини хатина є результатом мрій та пошуків чернігівського бізнес-тренера та психолога Ігора Підгорного. Під час презентації першого з п’яти будинків, які будуть збудовані на території Центру розвитку людини «Чиста земля», він зізнався, що в цьому проекті поєднуються сучасні ноу-хау та давні практики, які досліджувалися ним протягом 15 років. 

«Цей будинок побудований з екологічних матеріалів: соломи, глини та дерева. Каркас зроблений з дерев’яних балок, між якими закладається пресована солома, а потім вся ця конструкція «обшивається» глиною. Солома – це природній утеплювач, який добре утримує тепло», - розповів Ігор Підгорний.

За його словами така технологія дозволяє швидко зводити будинки з природних матеріалів, які не дуже дорогих в експлуатації. Наприклад, за прогнозом комунальні платежі за дім площею 60 кв.м. будуть біля 500 гривень, тоді як обслуговування квартири аналогічної площі вже сьогодні досягає 2500 гривень.

Можна сказати, що все нове - це забуте та вдосконалене старе. На Україні колись будували хати із соломи та глини: саманні хатини стояли по сто років. Сучасна технологія відрізняється і є більш досконалою, її почали застосовувати у США у 80 роках минулого століття.

Проект екологічного будинку Ігор Підгорний втілював разом із однодумцями. Будівництвом керує кандидат технічних наук Сергій Олексєєнко. За його словами у такому будинку завжди комфортна температура повітря 20-22 градусів, а вологість коливається на рівні 50-55%, тому жити у такому будинку суцільне задоволення. Та і терміни зведення будинку радують – 3-4 тижні, а вартість в кілька разів нижча за звичайний будинок з цегли та бетону.

Цікаво, що для обігріву будуть використовуватися кілька видів енергії, основна з яких сонячна, а також електрична. За словами Ігора Підгорного у будинку не використовується пічне опалення, щоб господарі не становилися «вартовими біля вогнища». Також у будинку застосовуються передові технології для очищення каналізації. Так, туалет і ванна є у будинку, а злив обробляється спеціальними речовинами, які перетворюють тверді відходи на компост, а рідкі очищують.

Ігор Підгорний розповів, що планує збудувати на території Центру і власний екобудинок, двоповерховий.

Відкриття Центру розвитку людини «Чиста земля» ще не відбулося, але тут вже проводяться різноманітні заняття та тренінги. Учасники цих заходів можуть побути наодинці з природою, спробувати себе на «Стежці розвитку», а також отримати позитивний заряд енергії та бадьорості.

«Чернігівський монітор»

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.