Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 10:06:23

Останнім часом в Україні збільшилися випадки шахрайства і Чернігівська область не є виключенням

16.07.2016   10:21Агенцiя

Найпоширенішими шляхами обману людей, якими користуються шахраї є мережа «Інтернет», а саме різного роду сайти з оголошеннями за допомогою яких люди продають та покупають різні речі та майно.

Шахраї також користуються такими сайтами у своїх злочинних цілях, зазвичай вони намагаються обставити все так, щоб людина перша перерахувала гроші їм на банківську картку нібито перед оплата за те, щоб вони вислали товар, але в результаті товар не надходить, а людей, які перерахували передплату може бути багато на чому і заробляють шахраї.

Також, розповсюдженим видом шахрайства є маніпуляції з банківською карткою. Якщо злодіям стають відомі Ваші анкетні дані та номер картки, вони можуть цим скористатись, а саме людині на телефон дзвонять з невідомого номера та представляються працівником банку в якому людина, якій дзвонять, є клієнтом та під різними приводами намагаються дізнатись певні цифри які зазначені на картці, пароль від картки та більш детальні анкетні дані особи, скориставшись здобутою таким чином інформацією шахраї зможуть заволодіти Вашими коштами оминувши банківські засоби захисту.

Наразі поширений ще один вид шахрайства, який носить нібито рекламно-акційний характер. Людям розсилають за адресою проживання брошури в яких написано, що якщо вони придбають певний товар на певну суму, то у них буде шанс прийняти участь у розіграші великої суми грошей, але для цього вони повинні придбати товар та надіслати для підтвердження чеки. Таким чином люди покупають не потрібні їм речі по завищеним цінам, їм приходить відповідь, що необхідно ще купити, а потім ще і таке може продовжуватись досить довго, але на справді розіграшу грошей не має і такими діями шахраї лише спонукають покупати непотрібні речі по цінам вищім від ринкових. В подальшому людині можуть сказати, що вона перемогла, але це є обманом і грошей Вам ніхто не заплатить.

Водночас, залишається поширеним вид шахрайства коли з невідомих номерів на телефон дзвонять посеред ночі невідомі особи, представляються працівниками поліції та повідомляють, що нібито Ваш близький родич потрапив у халепу і щоб розпочинати кримінальне провадження відносно нього, Вам необхідно перерахувати гроші на певну банківську картку, при цьому Вам зазначать, що нікуди не треба про це сповіщати, але потім насправді виявляється, що з вашим родичем все гаразд, а Ви потрапили на обман шахраїв.

З огляду на вищевказані ситуації, Чернігівська місцева прокуратура закликає громадян бути пильними та уважними. Не надавати незнайомим особам свої особисті дані, перевіряти всю інформацію яку ви отримуєте від незнайомих осіб, всі проблеми з банківськими картками вирішувати безпосередньо у відділені банку, не вірити яскравим написам і неймовірним обіцянкам виграшу великої суми грошей та уважно читати такі оголошення, так як в останніх зазвичай маленьким шрифтом вказано, що це лише акція або реклама. Не забувайте приказки «безкоштовний сир лише в мишоловці» та «попереджений – значить озброєний» і пам’ятайте, що за Ваші кошти в першу чергу відповідальні Ви самі, якщо Ви не дасте ввести себе в оману – шахраї залишаться ні з чим.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність, коли 30 березня 2023 року знімальній групі місцевого телеканалу “Дитинець” бізнесмен та екскандидат у депутати Сергій Берестовий зламав камеру та перешкоджав проводити зйомку.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.