Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 09:18:38

Як розвивати реформоване ЗМІ – тренінг для редакторів районок Чернігівщини

21.06.2016   08:49Агенцiя

Як місцевій газеті стати прибутковою, що таке успішний менеджмент локальних медіа, як наповнити місцеве видання цікавим контентом – про це говорили на тренінгу «Стратегія розвитку ЗМІ» у Чернігові 16 червня. Слухачі – редактори та заступники редакторів комунальних друкованих газет області.

Чи мають редактори стратегію розвитку свого видання після реформування?

Як засвідчили результати фокус-групи, проведеної з 2 групами редакторів районок у квітні, більшість колективів комунальних ЗМІ очікують позитиву від реформування. Втім, наявні окремі побоювання щодо «виживання» газети без дотацій з місцевих бюджетів.

Редактори розуміють, що роздержавлення – не самоціль, а лише перехідний етап для подальшого розвитку газети. Яким буде цей процес – залежить від багатьох чинників, починаючи від поточного фінансового стану видання, бази передплатників і закінчуючи особливостями процесу децентралізації для кожного окремо взятого району. Всім колективам редакцій властиве розуміння, що для розвитку видання після реформування потрібні зусилля.

Щодо споживачів інформаційного продукту районок, то самі колективи редакцій упевнені у тому, що читачі вже найближчим часом відчують переваги процесу роздержавлення: це і покращення якості матеріалів, і поява критичних статей про владу, і зменшення так званого «офіціозу».

Результати фокус-груп засвідчили, що більшість районок намагається вести з читачами діалог, оперативно реагує на критику та час від часу намагається покращити газету (контент, дизайн тощо), відповідаючи на критику, пропозиції чи зауваження. Такі старання є здебільшого оперативним реагуванням на виклики. А стратегічного бачення розвитку видання після роздержавлення, на жаль, не має у жодного комунального видання.

До того ж, іще більш заплутує редакторів перспектива адміністративно-територіальної реформи, яка може змінити соціальні, владні та економічні комунікації на рівні району.

Половина районок країни готові стати незалежними вже цього року
Про законодавче регулювання реформування комунальних друкованих ЗМІ і перші результати реформування редактори дискутували з Тетяною Котюжинською, головним юрисконсультом Національної спілки журналістів України.

Як один зі співавторів Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», Тетяна Котюжинська надала редакторам практичні поради щодо порядку розробки нових статутів друкованих видань, як діяти у випадку майнових конфліктів з місцевою владою і яким чином з юридичної точки зору розпочати діяльність вже реформованого районного видання.

«Близько 250 друкованих комунальних газет (це майже половина) наразі заявили про намір реформуватися на першому етапі, тобто у цьому році. Більшість з них подали відповідні пакети документів до Держкомтелерадіо. І лише до приблизно 150 з поданих у Держкомтелерадіо немає претензій. До інших є зауваження чи пропозиції доопрацювати чи доповнити», – зауважила Тетяна Котюжинська.

Також, на думку правників, вже можна спрогнозувати конфлікти між реформованими ЗМІ та власниками приміщень, які вони орендують. Здебільшого це комунальна власність місцевих рад, яка і може стати предметом спорів. Втім, закон про реформування чітко прописує взаємовідносини влади та реформованого ЗМІ.

На стадії підготовки статуту нового, вже реформованого видання, варто продумати напрямки підприємницької діяльності, якою можна додатково займатись. І це може стати вагомим доповненням до коштів, зароблених від реалізації тиражів та реклами.

Реформована газета – це уже бізнес, а не соціальний проект
Медіаексперти Дмитро Кліманов та Євгеній Таратухін на прикладі успішного досвіду локального медіа-проекту – видавничий дім «Телегазета» – розповіли про практичні кроки щодо розвитку друкованого видання.

Свого часу проект «Телегазета» об’єднав кілька місцевих друкованих видань. Засновники додали до паперової версії новинний сайт, електронну версію друкованого видання, структурували стрічку новини та тематичних матеріалів, з’єднали сайт із з місцевими довідковими базами, включили опції оголошень та афіш, створивши таким чином унікальний інформаційний продукт, який у певних сегментах мав монополію до 90% інформаційного простору.

Видання пройшло еволюцію – від нерозуміння, яким чином монетизувати інформаційний продукт до загального доходу у 2014 році на рівні 1 мільйона доларів, для створення якого працювали майже 150 чоловік. Маючи такий дохід, видання проводило дослідження для виявлення напрямків розвитку видання, у тому числі – серед нечитачів.

Такий варіант розвитку ЗМІ – об’єднання та залучення нових каналів та додаткової аудиторії – може бути корисним для місцевих ЗМІ. Адже у частині районів коефіцієнт насиченості друкованими виданнями наближається до 1:5 (тобто 1 газета на 5 жителів), що унеможливлює подальше нарощування тиражів.

Також під час дискусії редактори отримали нові практичні знання щодо просування підписки на електронну версію друкованого видання, добору матеріалів, визначення бізнес-моделі, побудови організаційної структури, вибору співвідношення доходів – видатків, дізналися, як просувати та продавати видання, навіщо потрібен і як має працювати рекламний відділів.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини