Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 03:36:25

Україну очікує новий спалах наркоманії. Причина тому АТО

09.06.2016   07:56Агенцiя

"Передумови та наслідки збільшення кількості наркозалежних на Чернігівщині", - на таку тему спілкувалися експерти в прес-центрі «Чиста політика».

Представниця Всеукраїнської мережі ЛЖВ Світлана Бубенчикова розповіла про те, що збільшення числа наркоманів тягне за собою зростання криміналу в місті.

- Людина, яка є наркозалежною має чи не кожен день купувати собі наркотик. Коли гроші закінчуються і з дому вже нічого винести йому нічого не залишається, як добувати ці кошти. Звісно, наркоман – це переважно непрацююча людина. І нічого йому не залишається, як красти або виконувати брудні доручення кримінальних осіб, за які йому перепаде доза чи гроші на дозу.

Також за словами Світлани ін’єкційне споживання наркотиків призводить до поширення різноманітних захворювань, в тому числі і ВІЛ-інфекції.

- Весь світ давно визнав, що будь яка залежність, зокрема наркотична – це наслідок якоїсь душевної травми, яку самотужки людина не змогла пережити. Існує у нас в державі замісна терапія для наркозалежних. Вона надає можливість знижувати темпи поширення інфекцій через використані голки, а також знижує рівень злочинності, бо залежний не має йти добувати гроші на дозу.

Не секрет, що частіше діагноз ВІЛ-інфекції мають люди, які є ін’єкційними наркоманами і ті, хто мав з ними половий контакт. Донедавна держава відповідала за ліки для хворих на вірус імунодефіциту. «Враховуючи корупцію на всіх рівнях і в Міністерстві охорони здоров’я, з нового року ліки для людей з ВІЛ купують міжнародні організації. І можна сказати це є великий плюс. Наразі ліків вистачає», - зазначила представниця мережі ЛЖВ.

Додатково:

Протягом І кварталу 2016 року в області з приводу ВІЛ-інфекції зареєстровано 104 особи (з них 84 особи з ВІЛ-інфекцією і 20 дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів). Станом на 01.04.2016 р. під медичним наглядом в області перебувають 3570 ВІЛ-інфікованих.

Про тенденцію росту наркозалежних в Чернігівській області розповів головний лікар обласного наркологічного диспансеру Петро Седень.

- Сьогодні показник рівня наркоманії іде на спад. Мова йде про наркозалежних, які перебувають на обліку.

Але головний лікар запевняє, що радіти зменшенню наркозалежних ще дуже рано.

- Зараз у нас на обліку перебуває 1759 осіб, серед них залежних від опіоїдів – 315. З-поміж хворих на наркоманію зареєстровано 340 ВІЛ-інфікованих, 43 хворих на СНІД, 140 – на туберкульоз, 58 – на гепатит А, 63 – на гепатит В, 189 – на гепатит С. З цих цифр зрозуміло, що вони несуть велику небезпеку. Але кількість, в порівнянні з минулими роками, дещо менше. Чи є це добре? Так сказати не можна, бо мова йде про тих, хто стоїть на обліку. Цю цифру можна сміливо помножити на 4, - розповів Петро Седень.

Також за його словами Україну очікує новий сплеск наркоманії. Оскільки кількість наркозалежних ветеранів АТО на Чернігівщині незабаром може різко збільшитися.

- Це не є проблемою саме АТО, це є проблемою будь-якої війни. Згадати той самий Афганістан. Зараз є 8 чоловік, які приїхали з АТО із залежністю. Тоді як тих, хто пройшов Афганістан, було набагато більше. Відтак найбільшою небезпекою у майбутньому може стати так званий «афганський синдром», коли чоловіки, що повертаються з війни, через пережиті стреси та психологічні перевантаження починають вживати більш «тяжкі» наркотики замість «травички», з якої все починалося. Їх кількість невдовзі може різко збільшитися. Тому ми маємо проводити профілактику серед ветеранів АТО, - б’є на сполох головний лікар-нарколог.

Такий сценарій може очікувати не лише Чернігів, а й інші міста. А поки наше місто займає золоту середину серед цієї непопулярної проблеми. «Чернігівська область займає 12-14 місце в Україні за кількістю зареєстрованих наркозалежних». Погодьтеся, перспективи не радужні.


http://edumka.com/novini/item/2881-ukrajinu-ochikue-novij-spalakh-narkomaniji-prichina-tomu-ato.html
 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини