Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:43:03

Перепрофілювати не треба скорочувати, або Про долю районної медицини на прикладі Городнянщини

31.05.2016   08:16

Зустріч із керівниками центральних медичних закладів Городнянського району – ЦРЛ та відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – відбулася наприкінці минулого тижня. Разом – управлінці галузі й району, народний депутат-мажоритарник, обраний городнянцями, Анатолій Євлахов і голова облдержадміністрації Валерій Куліч – обговорили можливі шляхи розвитку медицини в районі та області.

Зустріч мала форму вільного живого спілкування в ході огляду стану матеріально-технічної бази закладів. Наприкінці візиту, на прохання представників ЗМІ, голова ОДА коротко розповів про перебіг розмови.

«Ми ознайомилися з роботою двох котелень, які збудовано на умовах державно-приватного партнерства. У цьому конкретному випадку економія коштів лікарнею, яка закуповує тепло, становить близько 30%. Це не дуже багато, – як потім роз’яснив Валерій Куліч, за умови будівництва територіальною громадою власних котелень, термін окупності інвестиції складає 1-2 роки, а вартість тепла зменшується мінімум удвічі. – Але, у будь-якому випадку, використання відновлюваної місцевої сировини – дров – забезпечує енергетичну незалежність. Відмова від газу закладів освітньої та медичної сфер – є пріоритетним завданням. Керівники відповідних управлінь і департаментів мають доручення з цього напрямку роботи і зорієнтовані на масове та оперативне переведення закладів на відновні місцеві енергоносії».

Стосовно загального стану галузі в області: «Яскравим прикладом невідповідності розгалуженості та потужності медичних установ Чернігівщини реальним потребам і завданням – є Городнянська ЦРЛ. Величезне приміщення лікарні не використовується повністю, те саме стосується і послуг – за рік, наприклад, проводиться всього 200 операцій.

Тому наше завдання – чесно відповісти собі, що може і має робити ця лікарня – надавати первинну допомогу. А решту потужностей переобладнати під хоспісний центр. Бо, на жаль, демографічна ситуація невтішна, населення старіє і потребує якісної допомоги. Це чесний підхід, адже практично так і відбувається – лікарня наповнюється на сто відсотків лише в осінньо-зимовий період, коли одинокі люди масово приїздять і практично зимують у лікарні. Тому, переконаний, для цих потреб краще обладнати якісний хоспісний центр, у якому можна буде забезпечити нормальні умови і фінансування для надання якісних послуг. За цієї моделі не треба буде і персонал скорочувати, треба буде перепрофілювати, щоб послуги надавалися саме ті, яких насправді люди потребують.

Для напрацювання якісного проекту структури медицини в Чернігівській області ми, спільно з Міністерством охорони здоров’я, замовили дослідження у недержавної незалежної організації. Отримавши резюме проекту, а це має відбутися вже протягом найближчого місяця, Чернігівщина матиме перспективу заручитися сприянням та фінансовою підтримкою держави для реалізації пілотного проекту зі структуризації медичної галузі області», – розповів голова ОДА Валерій Куліч.

Народний депутат України Анатолій Євлахов, коментуючи ситуацію, зокрема, зазначив, що в даному випадку від нардепа потребуються не стільки законодавчі, скільки лобістські зусилля:

«Ми маємо звернути увагу Верховної Ради та уряду взагалі на існування проблеми, нагадати про існування Чернігівської області та її півночі зокрема. Адже наша область унікальна і неоднорідна: південні райони живуть набагато краще, ніж північні. Тому ці райони, і Чернігівщина загалом потребують найбільшої уваги. Тому ми зараз активно пропагуємо те, що саме тут треба запроваджувати пілотний проект. Ми маємо добрі ділові стосунки і з Прем’єр-міністром, який довгий час був нашим колегою, і з в. о. Міністра охорони здоров’я – вони поділяють наші погляди і готові розглядати й реалізовувати проект – показати всій Україні на прикладі Чернігівщини ефективну структуризацію і профілювання закладів охорони здоров’я», – пояснив, відповідаючи на запитання представників регіональних ЗМІ, народний депутат України Анатолій Євлахов.

«Найпростіше – замовчувати проблему, якось дотягнути черговий рік, десь знайти кошти, щоб «залатати дірки». Але потрібно визнати, що проблема є, і знайти шляхи її розв’язання. Це – головна мета. Бо так далі рухатися не можна – структуру в такому вигляді ми не можемо утримувати. Тому ми докладемо всіх зусиль, щоб зробити її ефективною», – резюмував Валерій Куліч.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини