Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:55:02

Чи змінять депутати "правила гри" для чернігівських громадських організацій?

26.04.2016   12:10Агенцiя

25 квітня в Громадському прес-центрі "Ініціатива" відбувся «круглий стіл» присвячений питанням громадської участі, які виносяться на розгляд пленарного засідання 7 сесії Чернігівської міської ради (що відбудеться 28 квітня) та питання цієї ж теми, що були ініційовані, але так і не були включені до поряду денного.

Участь у круглому столі взяли громадські активісти, журналісти та представники двох фракцій Чернігівської міської ради(БПП "Солідарність" та "Демократичний альянс").

Положення про громадський бюджет (бюджет участі) у місті Чернігові.
Вже другий рік поспіль у Чернігові планується залучити громаду до формування міського бюджету на наступний рік. Інструментом, що дав можливість активного залучення громадян став бюджет участі. У минулому році переможцями стали 17 проектів, три з них вже на стадії реалізації, це: інформаційно-культурний центр "Файнбук" на Масанах, служба соціального таксі та "Відповідальний вибір"(первинна підготовка тренерів з профілактики наркоманії, ВІЛ, СНІД, злочинності і т.д.).

"Через те, що було багато нарікань на переважання переможців бюджетників, цього року вносить ся нове формулювання в положення, а саме "загальнодоступність для всіх мешканців міста". Це зміни, які унеможливлюють участь більшості бюджетних установ, які є закритими, тобто до них не мають доступу всі громадяни". – розповідає член робочої групи з впровадження громадського бюджету в Чернігові Ірина Бабчук.

Таким чином проекти на кшталт ремонту в якійсь з шкіл автоматично не можуть брати участь у конкурсі, у той же час наприклад стадіон, що буде загальнодоступний для мешканців, потрапляє під нові вимоги.
Також, важливою зміною є продовження терміну подання проектів до 31 травня, оскільки інформаційну кампанію, що мала повідомити чернігівців про можливість участі у формуванні громадського бюджету, було провалено.

У проекті, що виноситься на сесію передбачається, що участь у голосуванні зможуть брати і неповнолітні чернігівці. Мінімальний вік учасників голосування пропонується зменшити до 16.

Голосування за проекти, які будуть допущені міською радою планується провести з 15 по 30 вересня.

Через зловживання під час голосування у минулому році, був обговорений варіант про можливість електронного голосуванні, якщо до того часу встигнуть розробити відповідне програмне забезпечення. У той же час робоча група не відкидає і можливості розробки окремого положення для голосування, за для зменшення кількості фальсифікацій.
Програма розвитку громадського суспільства.

Суть проекту рішення "Про програми розвитку громадського суспільства на 2016-2020" полягає в запровадженні конкурсного підходу в підтримці проектів діяльності громадських організацій.

"Мова йде про боротьбу ідей, пропозицій, спів фінансування громадською організацією у розмірі 10% від розміру проекту, і найголовніше це звітування і оцінка якості роботи". – говорить один з авторів проекту рішення, депутат Чернігівської міської ради Ігор Андрійченко.

На думку депутата, шанси на ухвалення цього проекту рішення невеликі, але вони є. Чотири з шести комісій підтримали цей проект, у той же час виконком лише з другого разу проголосував "За", і без розділу "фінансування".

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.