Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 01:55:58

Чернігіврибоохорона інформує. Коли і як нерестяться риби

18.04.2016   12:39Агенцiя

З 1 квітня розпочався нерестовий період - період розмноження риби.

Даний період особливий у житті риб. Він обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умов, до яких пристосований даний вид риби.
      
Які ж з цих умов найважливіші?
Це насамперед температура води. У кожного виду є власні, найсприятливіші для розмноження межі температур. Якщо температура води виходить за ці межі, нересту може взагалі не бути або він відбудеться частково. Як ікринки так і молодь, що виводиться з них, дуже чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни температури можуть загинути ембріони, які розвиваються в ікрі, і молодь риб, що тільки  вийшла з неї. З цього можна зробити висновок, що в більшості риб існує свій нерестовий сезон, коли температура води найбільше сприяє їх розмноженню.
      
Більшість наших прісноводних риб розмножується з весни до початку літа. Рано на весні починають нереститись: щука, окунь, в’язь, білизна, пізніше – плітка, лящ, судак, у кінці весни і на початку літа – плоскирка, карась, короп, лин, сом, верховодка та інші види риб. А форель струмкова та налим нерестяться пізно восени та взимку.
      
Кожний вид риби збирається на нерест в особливі місця – нерестовища. Щука, плоскирка, лящ, короп, краснопірка, судак, в’язь, та інші риби нерестяться переважно в заплавах річок, на мілководдях, головень і білизна – на швидкій течії, налим на піщаному або каменистому ґрунті.
      
Тип нересту риби тісно пов'язаний з навколишнім середовищем і є властивістю, яка сприяє відтворенню виду. Порційний нерест має перевагу над одноразовим. У риб, які нерестяться порціями, з погіршенням  умов не вся ікра гине. Завдяки цьому зменшується концентрація молоді на місцях нересту, що сприяє кращому забезпеченню її кормовими організмами. Одночасно вона може уникати хижаків.
      
Разовий нерест характерний для щуки, плітки, окуня, в’язя, чехоні, білизни, синця, порційний – для сазана, плоскирки, карася, лина, краснопірки, які відкладають ікру за  2 – 3  прийоми. 

Від того як успішно пройде нерест, як люди будуть поводити себе на воді – залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших водоймах.

Чернігіврибоохорона закликає рибалок дотримуватись режиму тиші на воді та вимог чинного рибоохоронного законодавства.
Просимо повідомляти про всі відомі факти правопорушень на телефони «гарячої лінії» Чернігіврибоохорони 0991121344 та (0462) 937557 (цілодобово) та e-mail: chernigivryboohorona@i.ua

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.