Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:06:52

До середини березня вода в річках області ще підніматиметься. ВІДЕО

15.03.2016   08:09Агенцiя

Але рівні води високими у цьому році не будуть через непромерзання ґрунту і рекордно низьку межень того літа. У 2015 році через малосніжну зиму і спекотне літо рівні води в Десні в Чернігові впали на 62 сантиметри нижче нуля посту. За останні 130 років таке вперше. Чи вдасться цьогорічним опадам повнити витрачені запаси води у річках та чому нам так необхідна повінь – дивіться далі.

Чи не найтяжча весна 2010-го: перемиті автошляхи і підтоплені садиби. Це архівні зйомки у селі Радуль Ріпкинського району. Дніпро тоді завдав тут неабиякого клопоту, кажуть водники і гідрологи.

Звісно, великої води люди бояться, проте повені просить природа. Торік у Чернігові на річці Десна зафіксували рекордне падіння рівнів води – за останні 132 роки вони впали аж на 62 сантиметри нижче нуля посту. Це наслідки безсніжних зим і спекотних літ. Нестачу води відчуває і населення.

Якщо Дніпро знаходиться у більш вигідному положенні, бо наповнюється білоруськими притоками, то Десна у вкрай важкій ситуації: вона міліє, хоч і має здатність самоочищуватися через швидку течію. Але коли нема великої води – нема швидкої течії. Цієї весни нам теж нема на що сподіватися. Майже всі опади пішли у грунт і за добу рівні води в річках на Чернігівщині піднімаються максимум на 10 сантиметрів. Цього недостатньо.

Наразі вже майже всі річки області звільнилися від криги, пік підняття рівнів прогнозують десь на другу половину березня і до кінця місяця. Про всяк випадок Деснянське басейнове управління водних ресурсів підготувало аварійні бригади і техніку для боротьби з великою водою, якої у нас цієї весни скоріш за все не буде.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини