Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:42:39

Ми маємо бути гідними наших героїв

20.02.2016   14:18

Із такими словами звернувся до жителів села Великі Осняки – земляків героя Небесної Сотні Андрія Мовчана – голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч. Аби вшанувати подвиг учасників Революції гідності й пом'янути Героїв Небесної Сотні, в Осняках на Ріпкинщині зустрілися керівники виконавчої влади області та району, родичі, знайомі й земляки героя.

Вклонившись матері Андрія Мовчана – 34-річного уродженця Ріпкинщини, борця-героя Революції гідності, життя якого було спинене кулею снайпера 20 лютого 2014 року під час боїв на Майдані Незалежності, – Валерій Куліч висловив переконання в тому, що найвагоміше у вшануванні пам’яті героїв революції і бойових дій на сході – це бути гідними їхніх життів. «Хлопці поклали найдорожче за те, щоб зробити наше з вами життя кращим, світлішим. Тому наш обов’язок – кожним днем свого життя, кожним вчинком бути гідними цієї жертви», – сказав голова ОДА.

Когорта небайдужих, які зібралися на сільському кладовищі напередодні Дня героїв Небесної Сотні, відбули молебень та пом’янули невинно убієнних героїв-земляків із Чернігівщини, які ціною своїх життів змінили хід історії нашої країни: Андрія Мовчана, Василя Прохорського, Віктора Миколайовича Орленка.

Пам’ятаймо!

Мовчан Андрій Сергійович народився 17 січня 1980 року в селі Великі Осняки Ріпкинського району Чернігівської області.

Після служби в армії, у 2001 році закінчив Київське професійно-технічне училище № 17 за фахом помічник машиніста електропоїзда.

Мешкав у Святошинському районі Києва. З 2001 року працював за фахом у моторвагоному депо м. Фастів. Із 2002-го по 2007 рік навчався у Київському інституті залізничного транспорту. Після цього працював у Національному театрі ім. І. Франка майстром сцени. Був волонтером на Майдані, розносив їжу на барикади. Загинув 20 лютого 2014 року під час боїв на Майдані Незалежності у Києві (куля снайпера перебила артерію).

Андрія вшановували в рідному театрі, на Майдані, провозили містом до будинку, де він проживав. Він бував із акторами на гастролях у театрі ім. М. Заньковецької у Львові, тому весь склад цього театру приїздив до Києва провести героя в останню путь.

22 лютого 2014 року, під час народного віче на Красній площі Чернігова з Андрієм попрощалися чернігівці. Похований Андрій Мовчан у селі Великі Осняки Ріпкинського району, де проживає його мати. У Києві на будівлі школи №73 (проспект Перемоги, 86), де він навчався, встановлена пам’ятна табличка. В Чернігові є вулиця й провулок імені Андрія Мовчана.

Згідно з Указом Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року, за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції гідності, А. Мовчану присвоєно звання Героя України (посмертно) з удостоєнням ордена «Золота зірка».

5 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив А. Мовчана почесною медаллю «За жертовність і любов до України» (посмертно).

Прохорський Василь Петрович народився 4 травня 1980 року в селі Щуча Гребля Бахмацького району Чернігівської області. Закінчив Дмитрівську середню школу Бахмацького району, здобув фах електрика торговельного обладнання. Працював певний час в органах МВС України, після звільнення – в охоронній фірмі в Києві, займався спортом.

З початку грудня 2013 року брав активну участь в акціях Євромайдану як волонтер медичної служби.

18 лютого 2014 року, під час штурму спецпідрозділом «Беркут» Львівської барикади на вулиці Інститутській, завантажуючи поранених у карети швидкої допомоги, отримав шість вогнепальних поранень, одне з яких – смертельне поранення в потилицю.

23 лютого 2014 року Василя поховали у Дмитрівці Бахмацького району.

За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції гідності, В. Прохорському присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота зірка» (посмертно). 27 травня 2014 року відбулося урочисте відкриття та освячення меморіальної дошки Герою Небесної Сотні на приміщенні Дмитрівської школи, в якій навчався Василь Прохорський, 21 вересня 2014 року в селищі відкрили пам’ятник герою.

Орленко Віктор Миколайович народився 8 березня 1961 року в селі Талалаївка Ніжинського району Чернігівської області.

Після закінчення Талалаївської середньої школи у Щорському професійно-технічному училищі здобув спеціальність помічника машиніста. З 1980-го по 1983 рік служив у лавах Радянської армії на території Республіки Афганістан.

Після служби працював машиністом тепловозу локомотивного депо «Дарниця» у Києві.

18 лютого 2014 року, під час боїв на Майдані, В.М. Орленко отримав тяжке поранення в голову після того, як урятував свого пораненого сина. Хлопець вижив і одужав, а батько потрапив до лікарні у надтяжкому стані. Два місяці він перебував у комі. Проходив реабілітацію в клініці «Шаріте» в Німеччині. Після реабілітації міг сидіти і говорити. Однак після повернення в Україну його стан різко погіршився. Помер В.М. Орленко 3 червня 2015 року в Київській клінічній лікарні № 1, похований у селі Талалаївка Ніжинського району.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.