Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:01:18

Про захист прав людини за "круглим столом"

11.12.2015   08:21Агенцiя

Сучасні виклики забезпечення прав людини в Україні обговорювалися 9 грудня за «круглим столом» у навчально-методичному центрі профспілок. Участь у засіданні взяв заступник директора Чернігівського ОЦЗ Максим Торжевський.

Захід відбувся з нагоди Міжнародного дня захисту прав людини, що відзначається 10 грудня, та у рамках Всеукраїнської декади зайнятості для учасників антитерористичної операції та осіб з інвалідністю.

Учасники зустрічі обговорили загальну ситуацію щодо захисту прав людини в країні та регіоні зокрема. Йшлося про забезпечення прав працюючого населення, дотримання соціально-економічних та трудових прав, механізм реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу в цивільних, адміністративних і кримінальних справах, прояви порушення прав людини тощо.

Про дотримання прав людини в частині забезпечення доступу до зайнятості присутніх поінформував Максим Торжевський. Зокрема, було зазначено, що Конституція України та Закон України «Про зайнятість населення» гарантують кожному можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, право на безпечні і здорові умови праці, право на соціальний захист у разі безробіття тощо.

Серед основних викликів забезпечення прав людини на сучасному ринку праці - дискримінація претендентів та найманих працівників за статтю, віком, фізичними вадами та іншими особистими відмінностями людини; корупція при укомплектуванні «престижних» вакансій, особливо в державних установах та на великих підприємствах; тіньова зайнятість, яка позбавляє найманих працівників доступу до державних гарантій соціального захисту.

Наприклад, Законом України «Про зайнятість населення» людині гарантується право на захист від будь-яких проявів дискримінації у сфері зайнятості населення, проте Інтернет аж рясніє такими оголошеннями, а випадків притягнення до відповідальності роботодавців, які їх подають, немає.

Сьогодні серед категорій громадян, які перебувають в особливій «зоні ризику» стосовно вільної конкуренції на ринку праці, є молодь, одинокі батьки, які мають малолітніх дітей або дітей-інвалідів, громадяни віком старше 45 років, люди з інвалідністю, переселенці, демобілізовані військовослужбовці та учасники АТО.
Незважаючи на те, що законодавством передбачені певні компенсатори для роботодавців при їх працевлаштуванні, практика свідчить, що особисті стереотипи та застереження керівників підприємств переважають фінансові стимули.

Заступник директора ОЦЗ ознайомив присутніх з послугами служби зайнятості молоді, людям з інвалідністю, переселенцям, демобілізованим військовослужбовцям та учасникам АТО, з правами громадян на соціальний захист у разі настання безробіття.

"Ситуація на ринку праці області сьогодні є керованою, - підсумував він. - Незважаючи на погіршення показників соціально-економічного розвитку, кількість наявних вакансій, заявлених роботодавцями у поточному році навіть збільшилась на 1,3% у порівнянні з минулим роком.

Скорочення чисельності працівників держустанов та окремих промислових підприємств поки що не призвело до їх масових звернень до служби зайнятості. Взято на облік безробітних на 3% більше, ніж у минулому році, але й кількість працевлаштованих перевищує минулорічну на 3,2%. Активніше використовується тимчасова зайнятість на громадських роботах, до яких був залучений майже кожний п’ятий безробітний.

Отже, ситуацію з дотриманням прав людини на працю та зайнятість можна покращити завдяки чіткому дотриманню усіма сторонами соціально-трудових відносин вимог законодавства, ефективною інформаційно-роз’яснювальною роботою, яка спрямована на привернення уваги суспільства до проблем, що існують, та підвищення рівня обізнаності громадян щодо їх прав і обов’язків на ринку праці".

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини