Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:11:20

Городнянський психоневрологічний інтернат перевірили позапланово. Порушень не виявлено

09.11.2015   18:22Агенцiя

9 листопада, на прес-брифінгу в облдержадміністрації говорили про будинки-інтернати системи соціального захисту населення.

Брифінг ініційовано безпосередньо керівництвом Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА. Причина – нещодавній резонансний сюжет у всеукраїнських ЗМІ щодо неналежних умов проживання та обслуговування мешканців Городнянського психоневрологічного інтернату.

Як зауважив директор Департаменту Олег Русін, періодичні перевірки будинків-інтернатів, підпорядкованих системі соціального захисту, профільним структурним підрозділом здійснюються регулярно. Зокрема, у вересні цього року перевірявся стан підготовки всіх 9-ти закладів області до зимового періоду. Критичних порушень у роботі закладів виявлено не було.

Тому, за словами Олега Русіна, сюжет у ЗМІ викликав велике здивування. Одразу ж на другий після його виходу представники Департаменту позачергово виїхали до Городнянського інтернату, щоб особисто переконатися, чи показане в ЗМІ відповідає дійсності.

Швидко відреагувало й Міністерство соціальної політики України. Оперативно відбулася всеукраїнська нарада за участю керівників регіональних структурних підрозділів, що опікуються соціальним захистом населення. Вирішено провести додаткові перевірки всіх інтернатних закладів на території України.

Детальний огляд Любецького та Городнянського психоневрологічних інтернатів відбувся відповідно 5 та 6 листопада. Перевіряючими були представники профільного Міністерства, обласного Департаменту, наглядової ради, громадськості, представник уповноваженого з прав людини Верховної Ради України. Висновок комісії – серйозних порушень, які б створювали негативні умови для проживання підопічних, не виявлено.

До того ж, з’ясувалося, що сюжет було змонтовано із окремих відеозйомок в інтернатах різних міст України. А інформацію було подано, як відео безпосередньо з городнянського закладу.

Тож на брифінгу директором Городнянського психоневрологічного інтернату Михайлом Редьковичем було представлено фотозвіт щодо роботи закладу. Також журналістам запропоновано, за потребою, організувати прес-тур до інтернату.

Олег Русін зауважив, що, безумовно, в роботі інтернатних закладів області є певні недоліки. Але, в основному, вони ситуативні. До того ж, у першу чергу, їх причина пов’язана з кадровими проблемами в інтернатній системі. Так, зокрема, в Городнянському інтернаті за нормативами медичний персонал має складати 102,5 штатних одиниць. У реальності ж – штатним розкладом передбачено лише 68 осіб (саме на таку кількість фахівців вистачає бюджетних коштів).

Взагалі, видатки на оплату праці працівникам інтернатних установ системи соціального захисту в цьому році складають лише 86,1% від річної потреби, дефіцит коштів – 7,9 мільйона гривень. На листопад і грудень відсутні кошторисні призначення на проведення розрахунків із заробітної плати. Лише на 28% забезпечено призначення видатків на харчування підопічних в інтернатних установах, не вистачає майже 3 мільйона гривень.

Тому інтернатні заклади утримують підсобні господарства. Завдяки цьому стовідсотково забезпечені м’ясом та молоком власного виробництва підопічні Козелецького геріатричного пансіонату, Червоненського та Орлівського психоневрологічних інтернатів. Мають мініпекарні та забезпечені хлібом власного виробництва підопічні Городнянського та Орлівського психоневрологічних інтернатів.

Щоб забезпечити належне функціонування інтернатних установ та дотримання натуральних норм харчування, у цьому році залучено 17,1 мільйона гривень пенсійних коштів. Завдяки співпраці з благодійними організаціями отримано допомогу у розмірі понад 470 тисяч гривень у грошовій та натуральній формі. Тож, у цілому, виконання натуральних норм харчування в закладах забезпечено.

Загалом в області функціонує 9 будинків-інтернатів. Це 2 геріатричні пансіонати, 5 психоневрологічних та 2 дитячі будинки-інтернати.

Чітка позиція директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Олега Русіна – має бути постійний контроль за роботою і належним станом всіх цих закладів та абсолютна відкритість перед громадськістю.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини