Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:53:25

Хто відповідає за стан димарів та вентканалів?

27.10.2015   10:17Агенцiя

З настанням холодів особливої актуальності набуває питання придатності до експлуатації димоходів та вентиляційних каналів в газифікованих житлових приміщеннях. Хто повинен надавати послуги з перевірки та прочищення, заміряти рівень СО, перевіряти наявність тяги, платно це чи безкоштовно? Саме такі питання хвилюють споживачів газу.

Одразу підкреслимо - послугу з перевірки на придатність димовентканалів можуть надавати тільки спеціалізовані організації, що мають відповідні ліцензії - "Чернігівгаз" такий вид послуг не надає. Під час планових обходів газівники лише перевірять наявність тяги в ДВК за допомогою листа паперу, до того ж безкоштовно. Кожен працівник ПАТ "Чернігівгаз" має службове посвідчення відповідного зразка, де міститься логотип компанії, назва, підпис голови правління, а також фотографія і посада фахівця. Тож запропонувавши спеціалісту пред`явити документ, ви можете пересвідчитись хто саме до вас прийшов - газівник або пічник.

Який вигляд має посвідчення ПАТ "Чернігівгаз" можна побачити тут.

 
Хто такі пічники і що вони мають робити

Комплекс заходів для забезпечення правильної роботи димових та вентиляційних каналів виконують спеціалізовані організації, які мають на них дозвіл і ліцензію. Цих фахівці ще називають "пічниками". Подібні організації обслуговують димовентиляційні системи за гроші. У них є своя бухгалтерія, калькуляція. При перевірках вони мають використовувати спеціальне обладнання і після виконання робіт видавати споживачу документ, який підтверджує оплату послуги. Як спецорганізації вираховують вартість тієї чи іншої послуги, ПАТ "Чернігівгаз" не відомо.

Згідно п. 6.2 Правил безпеки систем газопостачання України при перевірці димових і вентиляційних каналів визначають:
1. Відповідність конструкції і використаних матеріалів вимогам проектної документації;
2. Прохідність каналів (відсутність засмічення і наявність тяги);
3. Герметичність;
4. Відокремленість;
5. Наявність і справність протипожежних розсічок від горючих конструкцій;
6. Наявність поблизу оголовків встановлених приладів, обладнання у зоні вітрового підпору, що заважає належному повітрообміну;
7. Справність та правильність розташування оголовку димоходу відносно даху і розташованих поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору;
8. Відсутність сажі і смоли - на внутрішніх поверхнях і тріщин - на зовнішніх.

Тобто, це той обсяг робіт, який дає споживачу впевненість, що його димовентиляційні конструкції справні і користуватися газовими приладами можна.

На Чернігівщині зазначені роботи виконують близько 38 організацій, які мають діючий дозвіл, підготовлений персонал і спецобладнання. Ознайомитися з переліком цих організацій ви можете на сайті Держгірпромнагляду України або на сайті ПАТ «Чернігівгаз».
 

Хто відключає або підключає газопостачання

У разі виявлення представником спецорганізації будь-якої несправності каналів, споживачу під розписку видається попередження про небезпечність користування газовими приладами. Також складається акт перевірки, який терміново передається до газового господарства для вжиття відповідних заходів щодо відключення газових приладів.

У разі відсутності акту ДВК або отриманні акту з негативним висновком, облгаз вправі ініціювати відключення споживачів від газопостачання, адже ця ситуація розцінюється як порушення Правил, що загрожує виникненням аварійної ситуації з непередбачуваними наслідками.

Тобто, надавати попередження про відключення, відключати або підключати газопостачання має право лише "Чернігівгаз".
 

За справність ДВК відповідає власник

Напередодні опалювального сезону усі власники будинків повинні подбати про своєчасне надання актів на ДВК до газового господарства. Якщо власник будинку ЖЕК - він самостійно організовує і виконує роботу власними силами або для здійснення перевірок залучає сторонні організації. Порядок оплати визначає також ЖЕК.

Якщо будинок має іншу форму власності (ОСББ, ЖЕП, ЖБК тощо) цим питанням займається голова об’єднання співвласників будинку.

В будинках, які належать громадянам на правах особистої власності, господар має право самостійно перевіряти, прочищати димоходи і вентиляційні канали, але за умови, що він пройшов інструктаж і отримав пам'ятку в організації житлово-комунального господарства. Щоб вчасно запобігти обмерзанню і закупорці оголовків димоходів в зимовий період, домовласник зобов'язаний оглядати їх не рідше одного разу на місяць.

Як показує практика, переважно в селах, люди похилого віку зневажають цими правилами або взагалі не в змозі самостійно перевірити димоходи. В такому разі цю функцію беруть на себе спеціалізовані організації. Щоб споживачі були готові до візиту пічників, керівники спецорганізацій мають заздалегідь погоджувати перевірку із сільською радою, розклеювати оголошення. Під час обходу подвір`їв спеціалісти повинні пред’являти посвідчення своєї організації і пояснювати споживачам, які роботи вони оплачують.
Кому не потрібні послуги пічників

Акт на придатність ДВК не потрібен тоді, коли в житловому приміщенні встановлений опалювальний котел, конвектор парапетного типу або двоконтурний навісний котел з герметичною камерою згорання, в яких подача повітря для горіння палива та відвід продуктів згорання відбувається через зовнішню стіну будівлі, але за умови відсутності в приміщенні, де встановлені газові прилади димового чи вентиляційного каналу. Але в таких випадках споживачам слід звернути увагу на вимоги паспортів заводів – виробників вищезгаданого газового обладнання, в яких зазначається про необхідність щорічного обслуговування котлів перед початком опалювального сезону. Крім загального обстеження приладу, в комплекс робіт з обслуговування входить перевірка й прочищення повітро – димових патрубків.

УВАГА! При наявності в приміщенні вентиляційного або димового каналу проведення періодичної перевірки ОБОВ`ЯЗКОВЕ. Детальніше про перевірку і періодичність обстеження ДВК читайте тут.

ПАТ "Чернігівгаз" буде вдячний споживачам за небайдужість і оперативний сигнал за телефоном довіри (0462) 64-42-97 щодо будь-яких випадків, що засвідчують перевищення працівниками своїх повноважень або недобросовісного виконання робіт, пов`язаних з газопостачанням.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини