Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:28:59

"Доброзичлива" мишка виявилася скаженою…

26.10.2015   13:17

У районі знову активізувалося захворювання тварин на сказ. Цього разу воно проявилося у Феськівці.

Першокласники феськівської школи разом з учителькою перебували на подвір’ї школи. Одне з дітей побачило і впіймало симпатичну сіреньку мишку, носило її в руках, гладило… Мишка спочатку вела себе доброзичливо, а потім несподівано вкусила дитину. Як виявилося згодом, тваринка була скажена. Дитині довелося робити щеплення в центральній райлікарні, щоб не допустити розвитку хвороби.

Про цей випадок розповів начальник управління ветеринарної медицини в районі Олександр Белашко. А ще застеріг:

– Диких тварин, особливо з невластивою для них поведінкою, ніколи не треба брати до рук, загравати з ними. На сказ хворіють усі теплокровні тварини: миші, кажани, їжаки, лисиці, єноти, зайці, бобри і т. д. Саме під час проявів хвороби вони заходять в населені пункти, можуть не боятися людей, вести себе дуже лояльно, або ж, навпаки, дуже агресивно. Подумайте: звичайну мишу надворі навіть не кожен кіт дожене – така вона спритна. А тут легко впіймала дитина! Тобто, було відразу видно, що з мишкою щось негаразд.

Цьогоріч у мисливському господарстві «Пласт», що діє у нас на Менщині, сказом ледь не заразився працівник. Здавалося, людина повинна б бути обізнана з усіма правилами. А от же лихий поплутав: побачив чоловік, що косуля два дні бродить по лісу і кричить – і захотілося легкої здобичі. Застрелив, облупив, причому без будь-яких захисних засобів… Цьому горе-мисливцю також довелося робити профілактику в лікарні.

До речі, щодо щеплень. Вакцини проти сказу дорогі, і їх не вистачає по всій країні. Завдяки передбачливості і налагодженню контактів з багатьма аптеками України, в тому числі і столичними, наші менські лікарі ще якось виходять зі складних ситуацій. І дітей, і дорослих вразливих категорій (малозабезпечені, багатодітні, інваліди, тощо) щеплять безкоштовно, а от іншим доведеться викласти немалі гроші. До того ж, таке профілактичне лікування – немале навантаження на організм. А іншого виходу нема: якщо хвороба розвинеться, то неминуче закінчиться смертю.

І на закінчення – ще одне застереження Олександра Белашка:

– Якщо вас покусала тварина, навіть ваш домашній кіт, собака чи інший чотирилапий «вихованець» – негайно звертайтеся до лікарів і повідомляйте про це ветеринарів. Особливо небезпечні укуси в обличчя, шию, руки. Якщо збудник сказу попаде в центральну нервову систему, хвороба розвинеться обов’язково. І тоді людину врятувати вже неможливо…


http://nslovo.com/blog/dobrozychlyva-myshka-vyyavylasya-skazhenoyu

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини