Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:12:16

Обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів отримає кошти

03.10.2015   09:10Агенцiя

Щороку тисячам українських діток ставлять складні і невтішні діагнози з вироком «інвалідність». У кращому випадку лише половині з них можуть допомогти медичні і реабілітаційні заходи, решта отримує пожиттєвий соціальний супровід. Тому за кожне таке дитяче життя, якому є хоч найменший шанс допомогти, борються фахівці обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

На Чернігівщині близько чотирьох тисяч дітей мають інвалідність. Майже півтори тисячі із них, які підлягають реабілітації, проходять її в обласному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів, більше відомому під назвою «Відродження». Серед фахівців, які працюють з маленькими пацієнтами, і спеціаліст з монтессорі-терапії, унікальної тим, що вона кожну дитину від самого народження розглядає як особистість і сприймає такою, якою вона є. За теорією Монтессорі, у дитячому віці є декілька сенситивних періодів сприйняття світу, які в дорослому житті вже ніколи не повторюються, і завдання спеціаліста – допомогти дитині розвиватися в кожному з цих періодів.

Серед реабілітаційних методик центру — сенсорна система «Нірвана», до якої входить 160 різних вправ – діти ловлять метеликів, плавають у віртуальній водичці або, наприклад, ганяють кротів для концентрації уваги.

Апаратна реабілітація – комплекс «Локомат». Ноги-роботи дають можливість діткам, які мають навіть найважчі опорно-рухові розлади, відчути, як це – ходити.

Значна частина обладнання центру – це допомога іноземних меценатів, які підтримують його від перших днів створення. Цьогоріч у центрі розробили проектно-кошторисну документацію для отримання грошей із державного бюджету – на велике розширення, адже щороку кількість дітей з інвалідністю в області, на жаль, збільшується. Василь Пасічник, директор обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів: «Щороку десь 500 дітям встановлюється первинний діагноз. Ми плануємо побудувати блок водної терапії з гідромасажними боксами і басейном, добудувати ще один поверх. Гроші мають бути, бо проект вже затверджений міністерством». Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Виділення частини грошей вже затверджено, але у цьому році ми б не встигли ці кошти освоїти, тому почнеться реалізація цього проекту з наступного року».

Окрім матеріально-технічної сторони проблеми реабілітації дітей з інвалідністю є ще й медична, адже багато діагнозів можна попередити. Зараз спеціалісти центру разом з іншими українськими фахівцями вивчають необхідність глибокої інтеграції генетики в медицину і наводять один із прикладів такої необхідності: дитина, 13 років, має відставання психічного і фізичного розвитку через те, що в ранньому віці у неї не діагностували порушення білкового обміну. Елементарна дієта могла б запобігти інвалідності.

 
Чернігівська обласна Державна телерадіокомпанія

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини