Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 22:18:52

Чернігівськи школи отримали подарунки за найбільшу кількість зібраних батарейок

10.09.2015   08:04Агенцiя

В травні цього року активісти громадської ініціативи «Еко Місто» за підтримки Чернігівської міської ради встановили контейнери для збору відпрацьованих батарейок в усіх школах міста.

Спеціально до Днів сталої енергії, що проходили в Чернігові в рамках Угоди мерів, вони оголосили про початок конкурсу серед шкіл на найбільшу кількість зібраних батарейок. Він тривав з травня і до закриття пришкільних таборів. Нарешті, 8 вересня, після завершення всіх підрахунків, відбулося нагородження переможців.

Ними стали ліцей №15 та загальноосвітня школа I–III ступенів №5. Кожна з них отримала світлодіодний ліхтар для подвір’я від партнера акції ТОВ «Атілос». Ліцей №15 відзначився найбільшою кількістю батарейок, зібравши їх 2942.

Шкільний педагог-організатор Наталія Михайлівна Кулакова повідомила: «У нас така робота ведеться постійно. Ми завжди говоримо своїм учням, що Чернігів потрібно робити чистішим. В нашому шкільному парламенті навіть є спеціальна група, котра займається саме проблемами екології. Її учасники проводять бесіди з учнями молодших класів, розповідаючи про те, наскільки важливо прибирати сміття, і що може статися, якщо цього не робити. Тому, коли ми почули, про початок такої акції, дуже сильно зраділи».

Школа № 5 стала переможцем завдяки найбільшому коефіцієнтові.

Незважаючи на невелику кількість учнів (392), разом вони зібрали 2789 батарейок, тобто по 7,11 на одну людину. В школі до акції поставилися відповідально. З учнями провели бесіди про користь та шкоду батарейок, а також конкурс малюнків на тему « Наше довкілля – це все». Наймолодші учні школи долучилися до акції з власним гаслом: «Здай батарейку – врятуй їжачка!» Такий девіз обрано не випадково. Як відомо, одна пальчикова батарейка забруднює 20 кв. м землі, а це територія, де проживають один їжак, два кроти та тисяча дощових хробаків.

«Ми почали збирати батарейки задовго до початку акції в міському масштабі. Всі учні нашої школи добре знають про шкоду батарейок для навколишнього середовища. Тому збирали ми їх дуже активно. До цього процесу долучилися і діти, і дорослі. Допомогали батьки, вчителі, технічний персонал школи», – розповідає вчитель біології Євгенія Георгіївна Борок.

Подібний досвід зі збору батарейок до початку міської акції мали й інші школи міста – №5, 15, 16, 20, 29, 31, 36. На жаль, цього разу їм не вдалося стати переможцями, однак організатори обіцяють, що акція буде довгостроковою, а отже кожного навчального року або навіть семестру на найактивніші навчальні заклади очікуватимуть нові подарунки та мотиваційні призи.

У підсумку всі школи Чернігова зібрали 13 402 батарейок. Завдяки цьому вдалося врятувати 268 тыс. кв. м землі та понад 5 млн. літрів води, які могли б забруднитися від потрапляння в них такої кількості цих відходів.

«Молодь – це та аудиторія, яка найлегше сприймає будь-які акції та нововведення. Важливо зі шкільних років долучати підростаюче покоління до екологічної освіти, стимулювати до безпосередньої дії. На уроках часто розповідають про шкідливі речі, про необхідність дбати про довкілля. Однак, коли учень власним вчинком впливає на його покращення і бачить результат, це набагато ефективніше», – поділився думками один із ініціаторів акції, активіст «Еко Місто» Сергій Безбородько.

Партнерами акції стали Агентство США з міжнародного розвитку USAID, Асоціація «Енергоефективні міста України», Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ. У якості спонсорів акцію підтримали виробник світлодіодних світильників ТОВ «Атілос» та виробник пластикової тари ТОВ «Пласт-бокс» Головні партнери – Чернігівська міська рада, а також Управління освіти та економіки Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.