Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 15:10:16

Хворі свині атакують! ВІДЕО

21.08.2015   11:09Агенцiя

У Чернігові відбулося спільне засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації.

Говорили про нагальні проблеми цього літа – пожежі під час спеки та африканську чуму свиней, що вже другий рік тероризує фермерські господарства України, а останнім часом дісталася і нашого регіону.

Пожежі у спекотну пору та боротьбу з африканською чумою свиней обговорювали на спільному засіданні профільних комісій в обласній державній адміністрації. У природних екосистемах виникло 632 пожежі, вогонь вирував на сухій рослинності та смітті. У житловому секторі чагарники та трава горіли 310 разів. І звісно ж, не без збитків. Юрій Бреус, начальник управління ДСНС України в області: «Такі пожежі мали місце в Бахмацькому, Сосницькому, Городняському, Ріпкинському та Чернігівському районах, а на ліквідацію пожежі в селі Старі Яриловичі Ріпкинського району, гасіння якої тривало понад 9 годин, довелося залучати пожежний підрозділ з Республіки Білорусь».

Задля потреб вогнеборців басейнове управління водного господарства цьогоріч провело акумуляцію на місяць раніше. Але запасів небагато – у третини малих річок пересохли верхів’я, подекуди рівень води впав від 80 см до одного метра. Сергій Нагалюк, начальник Деснянського басейнового управління водних ресурсів: «Зарегульований рівень води в каналах і водоймах складає близько 9 мільйонів метрів кубічних води, з яких на сьогоднішній день можливо використати для гасіння пожеж близько семи мільйонів».

У лісових господарствах техніки для приборкання вогню загалом вистачає. Масиви оглядають навіть із літаків. Також двадцять дві спостережні вежі власним коштом обладнали камерами і роздумують над придбанням безпілотників. А тим часом Чернігівщину з усіх боків оточують неблагополучні пункти, де підтверджуються. підозри на африканську чуму свиней. Тривожні звістки надходять з Київщини, Полтавщини та Сумщини. До слова, у Калиті Київської області через знайденого збудника вірусу довелося знищити більше 60 тисяч голів свиней. У нашій області останній зареєстрований випадок АЧС – у домашньому господарстві на Менщині. Юрій Павлішен, в.о. начальника головного управління ветеринарної медицини в області: «Згідно з рішенням ДНПК при Менській районній державній адміністрації було оголошено карантин та визначено територіальні зони, а саме епізоотичним осередком визначено село Городище. На даний час проводяться всі заходи згідно з прийнятим та затвердженим планом».

В управлінні ветеринарної медицини області також підписано розпорядження про відтермінування початку мисливського сезону, щоб чума не поширювалася і серед диких свиней. А тим часом районні адміністрації не в повній мірі надають документи для державних компенсацій за звичайних свиней – що вже й казати про вепрів. Юлія Свириденко, директор департаменту економічного розвитку облдержадміністрації: «Визначений виключний перелік документів, що додається до звернення до голови обласної державної адміністрації. До чого я це кажу: на сьогоднішній день Ічнянська, Козелецька, Новгород-Сіверська і Ріпкинська районні адміністрації звернулися до голови. Разом з тим, усі подані заяви, вони не відповідають вимогам порядку використання цих коштів».

Райони не зазначають, можуть вони самостійно виплатити компенсацію чи треба допомога резервного фонду обласного бюджету. А з нього, між іншим, вже перераховано 200 тисяч гривень.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини