Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:01:54

Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві – 15 років

18.08.2015   10:39Агенцiя

Систему страхування в Україні за основними принципами можна віднести до моделі Бісмарка.

Вперше система соціального страхування від нещасних випадків на виробництві була започаткована прийняттям Закону про страхування від нещасних випадків на виробництві від 6 липня 1884 року канцлером Німеччини Отто фон Бісмарком, яка надалі отримала назву “модель Бісмарка” і застосовується сьогодні в більшості країн Європейського Союзу шляхом створення фондів соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які є неприбутковими страховими фінансовими установами, що фінансуються виключно за рахунок страхових внесків роботодавців.

Появу такого виду страхування в Україні можна вважати з прийняттям в Російській імперії 2 червня 1903 року Закону “Про винагороду потерпілих внаслідок нещасних випадків робітників і службовців, а також членів їх сімей на підприємствах фабрично-заводської, гірничої та гірничозаводської промисловості”.

Перше післяреволюційне положення Про соціальний захист було прийнято в 1918 році. З 1922 року виплата страхових відшкодувань була передана безпосередньо підприємствам в рахунок страхових внесків. У 1933 році соціальне страхування перейшло до управління радянських профспілок.
У сучасній Україні розвиток соціального страхування від нещасних випадків на виробництві був закладений у Закон України “Про основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 14 січня 1998 року №16/98 ВР та прийняття Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23 вересня 1999 року №1105-ХІV.

З 2000 року почалося формування робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, а з 2001 року соціальним страхування уже були охоплені усі наймані працівники України, які були пов’язані трудовими відносинами з роботодавцями.

З 1 січня 2015 року Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” викладено у новій редакції. На сьогодні це закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Всі ці п’ятнадцять років основними завданнями Фонду було і є поліпшення умов праці, захист життя та здоров’я працівників, системна турбота про людей, які зазнали профзахворювання, фізичних ушкоджень та важких травм на виробництві.

Робочими органами виконавчої дирекції Фонду в Чернігівській області за 15 років існування Фонду зареєстровано біля 3448 страхових випадків, з них 178 випадків із смертельними наслідками також зареєстровано 70 професійних захворювань. За останні роки загальний рівень травматизму в області суттєво скоротився.

Вагомий вклад в тенденцію зменшення виробничого травматизму в Чернігівській області внесла служба страхових експертів з охорони праці, яка постійно здійснює заходи, спрямовані на запобігання нещасним випадкам на виробництві.

Підвищена увага до проблем безпеки праці пояснюється тим, що, незважаючи на заходи, які вживаються роботодавцями, рівень виробничого травматизму в цілому залишається на досить високому рівні.

З метою профілактики, попередження виробничого травматизму та покращення стану охорони праці страховими експертами управління та відділень постійно проводиться робота серед страхувальників та застрахованих осіб. Страхові експерти з охорони праці є надійними помічниками керівників підприємств всіх форм власності. Проводячи аналіз стану охорони праці и техніки безпеки на підприємстві, встановлюючи місця де є небезпека для працівника, страхові експерти інформують про це керівників, власників підприємств та вживають заходи для їх повного усунення.

Турбота про людей праці проявляється в роботі працівників Фонду не лише в профілактичних заходах щодо попередження та недопущення виробничого травматизму, допомозі роботодавцям у створенні гідних умов праці, захисті інтересів кожного працюючого а й в здійсненні відшкодування шкоди після настання нещасного випадку на виробництві. Від початку створення Фонду в області розв’язано одну з найгостріших соціальних проблем – забезпечено своєчасну виплату в повному обсязі відшкодування шкоди потерпілим на виробництві.

Нині у відділеннях Фонду Чернігівської області понад 3700 потерпілих на виробництві та осіб, які втратили годувальника, щомісячно одержують належні їм страхові виплати, з яких більше половини є інвалідами.
За 15 років особам та членам їх сімей призначено та здійснено страхових виплат на суму 236,5 млн. грн. Середньомісячний розмір страхової виплати на одного потерпілого (члена його сім’ї) по Чернігівській області зріс в порівнянні з 2001 роком майже в 16 раз ( з 72 грн. до 1159 грн.).

Щоденно, починаючи з серпня 2014 року, до відділень виконавчої дирекції Фонду нашої області звертаються потерпілі, які переміщуються з тимчасово окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції. Під опікою відділень знаходиться понад 400 таких осіб. Працівниками відділень Фонду оперативно вирішуються всі питання, щоб такі громадяни якнайшвидше отримали належні їм страхові виплати.

Значна увага робочими органами Фонду нашої області приділяється наданню медико-соціальною допомоги потерпілим на виробництві, створенню належних умов для забезпечення реабілітації, відновленню їх здоров’я та працездатності. Фонд забезпечує організацію лікування в профільних закладах, санаторно-курортного лікування, реабілітації, забезпечення інвалідів необхідними медикаментозними препаратами, виробами медичного призначення, автомобілями та іншими технічними засобами реабілітації.

На протязі 15 років на медико-соціальні послуги в Чернігівській області витрачено біля 24,5 млн. гривень, з них витрати на стаціонарне лікування та відшкодування за придбані ліки для потерпілих та інвалідів склали 5,7 млн. гривень. За час існування Фонду інвалідам від трудового каліцтва видано 760 путівок до санаторно-курортних закладів на суму 5,0 млн. гривень.

За рахунок коштів Фонду потерпілі на виробництві отримують ефективне лікування, медичну реабілітацію.

Варто зазначити, що за час існування Фонду в області забезпечено автомобілями 112 інвалідів внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання. На сьогодні на черзі перебуває лише 6 інвалідів. Це суттєва допомога потерпілим у вирішенні їх соціальної адаптації, активної участі людей в суспільному житті, на яку вони чекали багато років.
З метою забезпечення безперебійного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до приміщень робочих органів виконавчої дирекції Фонду в містах та районах області здійснюються всі необхідні заходи. Приміщення управління та відділень Фонду обладнані пандусами або засобами виклику, що дозволяє інваліду, який пересувається на інвалідному візку, безперешкодно звертатись до будь-якого працівника робочого органу Фонду.

В робочих органах Фонду області працюють професіонали своєї справи. Кожен наш фахівець, роблячи свій вагомий внесок у добру справу захисту людей з особливими потребами, прагне привнести в життя кожного потерпілого почуття затребуваності, впевненості у власних силах і можливостях.

З метою підняття особистої самодостатності, віри в власні сили, подоланні особистих фізичних меж для подальшої адаптації у суспільстві вже тричі Фондом проводилась Всеукраїнська спартакіада серед інвалідів праці “Сила духу” для потерпілих на виробництві.

Життєвий досвід свідчить, що працювати завжди легше, коли поруч є люди, які підтримують і являються партнерами при вирішенні нагальних питань потерпілих на виробництві, тому результативність в роботі робочих органів Фонду досягається завдяки тісній співпраці з органами державної влади, підприємствами, громадськими організаціями, профспілками, управліннями праці та соціального захисту населення, Фондом інвалідів.

Особливо слід відмітити співпрацю з Чернігівською міською громадською організацією “Союз інвалідів від трудового каліцтва та професійних захворювань”, яка створена в 2003 році. До її лав вступають також потерпілі з усієї області. Вже з самого початку діяльності громадської організації керівниками управління та відділення виконавчої дирекції Фонду в м. Чернігові були налагоджені тісні та конструктивні стосунки з її правлінням.

Ці п’ятнадцять років не були легкими. Економічні проблеми і негаразди, що їх зазнала наша держава не обійшли стороною і Фонд. Але ми впевнено дивимось в майбутнє. У нас єдина мета – безпека, здоров’я і благо людини праці.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини