Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:32:23

Вищий спеціалізований суд України залишив у силі вирок учасникам «дитячої банди», яка на початку минулого року скоювала в Чернігові вбивства і розбійні напади

05.08.2015   08:36Агенцiя

Колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ розглянуто кримінальне провадження щодо учасників групи неповнолітніх, які на початку минулого року в Чернігові скоїли два вбивства і два розбійні напади на перехожих.

Мова йде про неповнолітніх, яких на Чернігівщині тоді охрестили «дитячою бандою». Вирок суду щодо її учасників набрав законної сили в січні цього року.

Суд касаційної інстанції розглядав цю справу за касаційними скаргами адвоката та законного представника двох із чотирьох учасників групи.

Судді дійшли висновку про законність рішення в кримінальному провадженні. Отже, вирок суду першої інстанції щодо цих неповнолітніх злочинців та подальшу ухвалу апеляційного суду Чернігівської області щодо кваліфікації дій засуджених та призначеної їм міри покарання залишено в силі.

Як вже повідомлялося раніше, вирок трьом учасникам групи, які досягли віку кримінальної відповідальності, Новозаводським районним судом м. Чернігова винесено 5 вересня минулого року. Їх визнано винними у скоєнні злочинів, передбачених ст. 115 (умисне вбивство) та ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Призначено покарання у вигляді позбавлення волі на 14, 13 і 10 років.

До найдовшого терміну ув’язнення засуджено неповнолітнього 1996 року народження, який брав участь у всіх злочинах групи (двох вбивствах і двох розбійних нападах), при цьому першим завдавав двом загиблим і одному з тих, хто вижив, удари дерев’яною битою і металевим розвідним ключем по голові.

До 13 років позбавлення волі засуджено співучасника всіх чотирьох злочинів 1997 року народження, який теж наносив потерпілим удари битою, розвідним ключем, а також ногами та руками в область голови.

До 10 років позбавлення волі засуджено неповнолітнього 1998 року народження, учасника першого з чотирьох скоєних злочинів — убивства чоловіка. Встановлено, що цей неповнолітній наніс не менше одного удару ногою по голові жертви.

Вину підсудних підтверджено свідченнями двох осіб, які вижили після їх нападу, частковим зізнанням самих обвинувачених, речовими доказами, в тому числі вилученими в них, та іншими матеріалами кримінального провадження.

Вирішення долі четвертого співучасника групи, який не досяг віку кримінальної відповідальності, вирішувалася, як того вимагає закон, з урахуванням цієї обставини. Зараз він перебуває у спеціальній навчально-виховній установі.

Окрім того, пізніше були встановлені факти скоєння цією ж групою осіб інших злочинів. Мова йде про ще три розбої, вчинені за попередньою змовою. Потерпілими є двоє чоловіків і одна жінка, у яких ці зловмисники відбирали особисті речі, завдаючи удари по різних частинах тіла.

5 червня вироком Деснянського районного суду м. Чернігова цим злочинцям призначено нові терміни покарання за сукупністю злочинів: 14 років 10 місяців, 13 років 6 місяців та 10 років 6 місяців позбавлення волі.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини