Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 22:59:36

Національний музей історії України та Другої світової війни шукає адресатів листів, написаних у 1941 році

30.07.2015   11:19Агенцiя

Національний музей історії України та Другої світової війни шукає адресатів листів, написаних у 1941 році, які так і не дійшли до адресатів. Загалом 1208 листів.

Держслужба контролю за переміщенням культурних цінностей через кордон України передала до Меморіального комплексу 1208 листів, вивезених фашистами з Кам’янця-Подільського (Україна). Ця кореспонденція, датована в основному червнем-липнем 1941 року, до 2009 року зберігалася у фондах музеїв Відня (Австрія).

Представник німецької окупаційної влади доктор Ольшлегер, той, хто займався відправкою кореспонденції в Австрію, зазначав тоді: «Ця колекція дає картину настрою радянського народу на початку війни».

На сайті музею також сказано: «Голоси з минулого повинні бути почутими сьогодні!
Науковці Меморіалу продовжують дослідження цієї колекції і просять відгукнутися адресатів, адресантів, рідних, близьких, знайомих, усіх, хто може пролити світло на їхні долі. Хай навіть і через 70 років, проте листи мають знайти своїх адресатів...»

Із повним переліком адресатів з усіх областей України можна ознайомитися на сайті Музею:
http://www.warmuseum.kiev.ua/rus/uvaga_poshuk.shtml
У Чернігівській області це:
м. Чернігів, п/с 2, Мурзичу Петру Володимировичу;
м. Чернігів, вул. Селюка, б. 34, к. 205 Бєльському Фомі Антоновичу (вручено);
м. Чернігів, вул. Селюка, б. 34 військовий госпіталь, кк. 19—49, Живріну Ф. від Київська область, м. Сміла вул. Федорова, б. 85;
Батуринський район (нині Борзнянський район), п/в Нові Млини, с. Головеньки, Колеснику Афанасію Семеновичу (вручено);
м. Городня, вул. Шевченка, б. 17, Бумажному Б.П. від Бумажний Ю.Б.;
Городнянський район, с. Жабчичі, Барановій Ганні Гаврилівні від м. Кам’янець-Подільський, п/с 32 (вручено);
м. Ніжин, вул. Паризької комуни, б. 14, Петлюкову Івану Пилиповичу (вручено);
Ніжинський район, с. Григорівка, школа № 2, Нагорній Галині Іванівні;
Прилуцький район, с. Заудайка (можливо Заудаївське), п/м 51/59, осб. Нем-ченку Петру Івановичу від Київська область, м. Сміла, с. Будки, Немченко Зіна.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини