Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:43:44

Які норми гендерного законодавства порушуються органами місцевого самоврядування Чернігівщини

22.07.2015   14:33Агенцiя

Тиждень тому Верховна Рада проголосувала новий Закон «Про місцеві вибори» в якому передбачені квоти для жінок та гарантована рівна участь обох статей. Це був один з багатьох кроків, які Україна зробила назустріч європейському гендерному законодавству.

Багато норм, що мають забезпечувати рівність прав чоловіків та жінок вже давно існують в українському законодавстві. Проте місцеві ради Чернігівщини не поспішають виконувати їх і відображати у своїх нормативно-правових актах. Хоча саме у сфері відповідальності органів місцевого самоврядування лежить ухвалення відповідних положень та розпоряджень які б забезпечували виконання норм українського законодавства, в тому числі й гендерного.

Як показує практика, у нормативно-правових актах органів місцевого самоврядування Чернігівської області  не відображено більшість  норм Закону  України   «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Зокрема  у нормативно-правових актах органів місцевого самоврядування таких міст як Чернігів, Ніжин, Прилуки, Новгород-Сіверський, Мена, Носівка  та Городня, а також в Чернігівській обласній  раді  не визначено уповноважену  особу з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, не забезпечується гендерна рівність при формуванні кадрового резерву, не у всіх радах ухвалені відповідні  місцеві  програми щодо забезпечення рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків, не закріплена норма щодо доступу до приміщень органів місцевого самоврядування жінок з дітьми.

Деякі міста виконують окремі норми Закону. В таких  містах як  Городня,  Новгород – Сіверський   та Носівці  дотримується гендерний баланс в розподілі посад у виконавчому комітеті – там в рівній кількості представлені чоловіки і жінки.

В Ніжині нормативними актами місцевого самоврядування передбачається визначення уповноваженої особи з питань забезпечення рівних прав  можливостей жінок і чоловіків . Також у Ніжині затверджена окрема Програма  «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків м.Ніжина на період до 2017 року». Подібні  програма затверджені   і в Прилуках та в Чернігівській обласній раді.

 У Чернігові дотримана гендерна рівність  у структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради та  на рівні керівників голів постійних депутатських комісій.

Одна з причин систематичних порушень радами Чернігівщини законодавства у сфері рівності чоловіків та жінок – застарілі регламенти та документи, якими вони керуються. Адже хоча на національному рівні закони удосконалюються щороку, на місцях чиновники части продовжують користуватися старими інструкціями порядками, розробленими 5, 10 чи 15 років тому.

На вирішення проблеми застарілих регламентів та інструкцій і спрямований проект , що з  травня 2015 року реалізується  у  Чернігівській області  під керівництвом  Центру політичних студій та аналітики  спрямований на підвищення рівня прозорості місцевих рад.

В  рамках нового спільного проекту кількох  громадських організацій   аналізуються  відповідні нормативно-правові акти міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського, Мени, Носівки  та Городні, а також Чернігівської обласної ради.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини