Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:52:19

Прокуратурою захищаються права громадян у судовому порядку

16.07.2015   22:46

Органами прокуратури області активно захищалися права соціально-незахищених категорій громадян у судовому порядку.

Так, у поточному році в інтересах вказаної категорії громадян подано понад 170 позовів на суму 14,3 млн грн, із них 137 на 12,8 млн грн  - задоволено, на 1,3 млн грн - припинено у зв’язку з добровільним виконанням, решта - перебуває на розгляді.

Водночас інформуємо, що 15 липня 2015 року набрав чинності Закон України «Про прокуратуру» від 14.10.2014, яким внесено суттєві зміни у повноваження прокурора щодо представництва інтересів громадян у суді.

Згідно ч. 2 ст. 23 нового Закону, прокурор здійснює представництво в суді інтересів громадянина (громадянина України, іноземця або особи без громадянства) у випадках, якщо така особа не спроможна самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.

Законодавчим актом окреслено виключні категорії громадян, інтереси яких можуть захищатися в суді органами прокуратури – неповнолітні, недієздатні та обмежено дієздатні особи, за умови, що їх законні представники або відповідні державні органи не здійснюють або неналежно здійснюють їх захист.

Разом із тим, починаючи з липня поточного року в державі розпочали функціонування центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) куди можуть звернутися особи, які відносяться до категорії соціально-незахищених  за отриманням правових консультацій та з питань представництва їх інтересів у суді. Ці послуги надаються безоплатно.

На території Чернігівської області створено 3 таких центри:

- Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Чернігів, проспект Перемоги, 139, каб. 702, 705) - охоплює територію Городнянського, Козелецького, Ріпкинського, Чернігівського районів, міст Чернігів та Славутич;

- Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8) –  охоплює територію Бобровицького, Борзнянського, Варвинського, Ічнянського, Куликівського, Ніжинського, Носівського, Прилуцького, Срібнянського, Талалаївського районів, міст Ніжин та Прилуки; 

- Менський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Мена, вул. Червона Площа, 9) – охоплює територію Коропського, Корюківського, Менського, Новгород-Сіверського, Семенівського, Сосницького, Щорського районів, місто Новгород-Сіверський.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини