Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:47:03

При невиплаті заробітної плати соціально незахищеним громадянам їх права в суді захищає прокурор

11.06.2015   09:26

Згідно даних управління економіки міськради, станом на 28.05.2015 загальна сума заборгованості із заробітної плати по м. Чернігову зросла до 13 млн грн, що майже на 20% більше у порівнянні з минулим роком.

Заборгованість на економічно активних підприємствах міста складає 7,8 тис. грн. Найбільший борг перед працівниками мають: ПАТ «ЧеЗаРа», ПАТ «Хімтекстильмаш», ДП «Чернігівський науково-дослідний інститут землеустрою», Чернігівське УТОС, ДП «Чернігівська МК ПАТ «Київсільелектро».
 
Конституцією України гарантовано право на працю та своєчасне отримання винагороди за неї, але досить часто роботодавцями з різних причин норма закону в частині своєчасної виплати заробітної плати не виконується.
 
Діючим законодавством прокурору надано право звертатися до суду в інтересах громадян, які не спроможні самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через фізичний стан, недосягнення  повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність.
 
Прокуратурою м. Чернігова упродовж поточного року в інтересах соціально незахищених громадян до місцевих судів загальної юрисдикції подано 26 заяв в порядку наказного провадження про стягнення  заборгованості з виплати заробітної плати на суму 314 тис. грн.
 
Так, в інтересах громадян подано 12 заяв про видачу судового наказу до ПАТ «ЧеЗаРа» на суму 105 тис. грн, 12 заяв до ДП «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» на суму 196 тис. грн, 1 заяву до ПП «Смітенерго» на суму 12 тис. грн та 1 заяву до ПАТ «Ритм» на суму 1 тис. грн.
 
25 заяв про видачу судових наказів судами розглянуто та задоволено, 1 заява перебуває в провадженні суду.
 
У випадках, коли підприємство не виконує вимоги судового наказу добровільно, стягненням заборгованості займаються органи державної виконавчої служби. Ці питання постійно знаходяться на контролі прокуратури до здійснення виплат.
 
Громадяни, які не спроможні самостійно захистити свої права на своєчасне отримання заробітної плати можуть звернутися до прокуратури із заявою про вжиття заходів представницького характеру. До заяви необхідно додати копії трудової книжки, паспорту, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, а також довідку з підприємства про суму заборгованості (у разі наявності) та документи, що підтверджують неможливість самостійно звернутися до суду.
 
З відповідними заявами громадяни можуть звертатися до приймальні прокуратури м. Чернігова за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 1. Прийом громадян здійснюється з понеділка по п’ятницю з 09.00 год. до 18.00.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини