Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:35:24

Прокуратура активізувала захист інтересів держави та конституційних прав громадян через представництво їх інтересів у судах

21.05.2015   11:59Агенцiя

Органи прокуратури Чернігівської області активізували захист інтересів держави та конституційних прав громадян через представництво їх інтересів у судах. З початку року в інтересах держави до судів різних інстанцій прокурорами заявлено позовів на 183 млн грн. З них судами вже задоволено позовні вимоги прокурорів на 73 млн грн, що у 5 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Значна активізація представницької роботи пов’язана з тим, що законодавчі зміни у цілому ряді випадків залишили прокуратуру єдиним органом, який може відреагувати на правопорушення проти інтересів держави в    господарській сфері. Наприклад, коли йдеться про необхідність відшкодувати неправомірно використані бюджетні кошти.
 
Про це розповів заступник прокурора Чернігівської області Іван Кайло.
 
― В умовах сьогодення прокурорів законодавчо не позбавлено права витребовувати від органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств інформацію про  стан законності та відповідно реагувати на допущені порушення через заявлення позову чи реєстрацію кримінального провадження, ― уточнив він. ― З початку року по області розпочато 44 кримінальних провадження за такими фактами.
 
― Разом з тим, органи прокуратури переживають період реформування та становлення. Особливо відчутно ці зміни після ліквідації в законодавстві так званого «загального нагляду» торкнулися питань здійснення прокурором представницької діяльності.
 
Мораторій на проведення перевірок органами контролю створив умови, коли прокурор повинен готувати позови не за рахунок вже зібраних матеріалів різних «держінспекцій», а сам визначатися з порушеннями інтересів держави  та доказовою базою на підтвердження своїх доводів у суді.
 
З урахуванням вимог сьогодення, органами прокуратури звертається особлива увага на проблемні питання функціонування регіону, які мають широкий суспільний розголос.

Зокрема,  цього тижня суд задовольнив позов  прокуратури області щодо передачі у комунальну власність приміщення вузлової лікарні Південно-західної залізниці. На даний час судом розглядається позов прокуратури щодо іншого об’єкта медичного призначення ― про повернення у комунальну власність споруди так і не добудованої Прилуцької райлікарні.

Завдяки активній та послідовній роботі прокуратури органами місцевого самоврядування та органами державної влади, управлінням з надзвичайних ситуацій Чернігівської обласної державної адміністрації розпочато відповідну роботу щодо приведення у належний стан захисних споруд цивільного захисту (прокурорами заявлено 20 позовів). Зважаючи на відсутність судової практики та   складність обґрунтування таких позовів, підтвердження прокурорських вимог належними доказами,  дали можливість першими в Україні зобов’язати через судові рішення привести у відповідність об’єкти цивільного захисту. Більша половина позовів задоволена. Усвідомлюючи судову перспективу розгляду таких позовів, значна кількість органів державної влади та місцевого самоврядування, не чекаючи судових рішень, розпочали самостійно вживати заходи до приведення укриттів у належних для використання за призначенням стан, що у трьох випадках стало підставою для закриття судових справ у зв’язку з добровільним виконанням позовних вимог.

 Інший актуальний напрямок: майже на 2 млн грн заявлено позовів про стягнення заборгованості за несплату підприємствами-забудовниками пайових внесків у розвиток соціально-інженерної інфраструктури населених пунктів області.

 Більше того, прокуратурою області розпочато кримінальне провадження відносно посадових осіб Чернігівської міської ради, за сприяння яких договори про пайову участь із забудовниками не укладалися, що позбавляло місцевий бюджет значних сум коштів – близько 3 млн грн.
Робота на даному напрямку триває.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини