Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 06:45:34

Проблеми чернігівського тубдиспансеру самі не "розсмокчуться"

12.05.2015   07:47Агенцiя

Про те, що в Україні епідемія туберкульозу перейшла в категорію національної проблеми, схоже, всі забули. І що число хворих на цю недугу перевищило 1 % населення і є одним із найвищих показників захворюваності на туберкульоз у Європі – ніхто не згадує. Тому слова «боротьба з туберкульозом є одним із пріоритетів державної політики у сфері охорони здоров’я» виглядають як знущання. Особливо – на Чернігівщині.

Протитуберкульозний диспансер – це заклад, при згадуванні якого у людей підвищується рівень тривожності. Особливо у тих, хто мав нещастя ближче познайомитися з його діяльністю.

Коли я повела туди дитину на консультацію – у мене був шок, – розповідає Світлана. – Кілька днів не могла відійти від побаченого. Було враження, що опинилася у заповіднику абсурдів. По-перше, хворі люди, яких бачила в коридорі в масках, через пару годин сідали у маршрутне таксі без масок і контактували з іншими пасажирами. Хіба це нормально? По-друге – хворі, на лікування яких витрачаються чималі державні кошти, тусуються неподалік лікувального закладу в нетверезому стані. А скільки «п’яних» пригод, пов’язаних із цим закладом, фіксує міліція?

На початку року на сесію обласної ради управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації був підготовлений проект рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру В.П. Дуброва за… порушення ним трудової дисципліни. Але депутати проект не підтримали, і лікар-пенсіонер продовжує керувати закладом 32-й рік поспіль. До речі, на фінансування диспансеру цьогоріч передбачено 47525,0 тисяч гривень.

Тим часом на Чернігівщині щороку виявляється близько 800 хворих на туберкульоз, на обліку перебуває понад 10 тисяч пацієнтів (понад дві тисячі з яких – із активною формою, майже тисяча є бактеріовиділювачами). І це лише офіційні дані. Про реальний стан справ можна лише здогадуватися.

Державною установою «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України» у відповідь на інформаційний запит нашої газети надано відповідь. Зокрема, у ній ідеться: «…фахівцями УЦКС 15 – 19 вересня 2014 р. проведено моніторинговий візит центрального рівня до протитуберкульозних закладів Чернігівської області. Під час візиту виявлені проблемні питання, основними причинами яких є організаційні недоліки та необхідність посилення контролю за дотриманням вимог чинної нормативно-правової бази у сфері протидії соціально небезпечним хворобам.

Враховуючи вищенаведене, управлінню охорони здоров’я Чернігівської ОДА було рекомендовано вжити необхідних адміністративних заходів з метою покращення діяльності обласного протитуберкульозного диспансеру. Відповідно до компетенції УЦКС, вважаємо, що, незважаючи на рекомендації, які були викладені у довідці за результатами моніторингового візиту, головним лікарем В.Дубровим не проведено належну роботу з метою усунення недоліків для покращення системи надання медичної допомоги хворим на туберкульоз у Чернігівській області. Основні пропозиції щодо невідкладних заходів у сфері протидії туберкульозу в Чернігівській області додаються. Додаток: на 14 арк. В 1 прим.».

Днями відбулася чергова сесія облради. Питання про діяльність протитуберкульозного диспансеру в порядок денний вже ніким не вносилося. Депутатів у залі було обмаль. Прохання прокоментувати ситуацію розсилаю депутатам із зими, але всі мовчать. Із цього можна зробити висновок: туберкульоз обласну раду не хвилює, є інші важливі справи, можливо, проблема сама собою «розсмокчеться».

Якщо не брати до уваги плітки про те, що в облраді ніби існує якась «медична мафія», то ситуація дійсно дивна.

 

Любов Потапенко

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини